Sebastian Vettel was in de eerste vrije training ‘best of the rest’ achter de Mercedessen, maar zakte in de tweede sessie terug naar de vijfde plaats, achter teamgenoot Kimi Räikkönen en Max Verstappen.

“Ik ben nog niet helemaal gelukkig met de balans van de auto”, verklaart Vettel. “Maar dat is iets waar we aan kunnen werken. Ik heb de mediumbanden nog niet uitgeprobeerd, onze focus lag vanmorgen op de softs en vanmiddag op de harde banden.”

“Idealiter heb je altijd meer grip”, vervolgt Vettel. “Dan voelt dit circuit echt geweldig. Maar ik weet zeker dat we een betere afstelling kunnen vinden zodat we morgen in betere vorm verkeren.”

Vanwege zijn botsing met Nico Rosberg bij de start in Maleisië moet Vettel drie startplaatsen inleveren in Japan. “Dat helpt natuurlijk niet”, zegt hij. “Maar een podiumfinish moet nog haalbaar zijn. Inhalen is niet makkelijk, maar niet onmogelijk.”

Voor Räikkönen begon de dag moeizaam, al noteerde hij ’s ochtends nog altijd de vierde tijd, maar ging het steeds beter. “De auto voelde aanvankelijk niet erg lekker aan, ik had veel onderstuur en moeite met de balans in de eerste sector. Toch was de rondetijd nog redelijk”, stelt hij.

“Aan het eind van de dag ging het beter, al zijn we nog niet waar we willen zijn. In de tweede training had ik bovendien een klein elektrisch probleem, maar dat was snel verholpen. Hopelijk kunnen we met een paar kleine aanpassingen de balans verbeteren en morgen wat sneller gaan.”