Het komt dit jaar verrassenderwjis niet vaak voor dat het viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel lukt om teamgenoot Daniel Ricciardo te verslaan. Vandaag lukte de Duitser dat wel in de kwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië. De Red Bull-coureurs starten als zesde en negende.

“Naarmate de kwalificatie vorderde werd ik steeds blijer met de auto”, vertelt Vettel. “Hierdoor hebben we een goede uitgangspositie. Wel wordt het lastig om Mercedes en Williams te verslaan. In Brazilië kan alleen van alles gebeuren: het weer kan een grote rol spelen. Vandaag zou het regenen en dat deed het niet, typisch Interlagos.”

Ricciardo start slechts als negende en stapte daarom teleurgesteld uit. “De dag verliep goed tot de kwalificatie begon en we veel snelheid verloren”, vertelt de drievoudig racewinnaar. “Ik begon vroeg aan de eerste kwalificatie en er lag nog veel troep op de baan. Ik dacht dat de baan steeds sneller zou worden, maar we konden de snelheid niet vinden.”

“Na mijn ronde in de tweede sessie verbaasde het mij dat ik de laatste kwalificatie haalde. Het ging daarna beter, maar mijn ronde was toen maar een tiende sneller dan in Q2: frustrerend. We hadden beter moeten eindigen dan de negende plaats. Ik hoopte eigenlijk op een plaats bij de eerste vijf, gezien de snelheid in de vrije trainingen. Hopelijk doet de wagen het in de race beter dan vandaag.”