Ferrari-coureur Sebatian Vettel vindt het maar saai; de manier waarop Mercedes de Formule 1 domineert. “Dat gaat nu al een jaar of vier zo.”

“Zo saai”, noemt Vettel het met een wat flauwe grijns op zijn gezicht, als hij na afloop van de Grand Prix in Bakoe tegenover de camera van Formula1.com staat. “We hebben het ook niet over vier races, maar vier jaar. Of in elk geval zoiets.”

De enige oplossing is volgens Vettel echter dat Ferrari – en andere teams – harder moeten werken, en hun werk beter moeten doen. “We pushen al voor wat we waard zijn. Verder moeten we respect hebben voor hoe fenomenaal goed zij het doen.”

Met vier één-tweetjes uit de eerste vier races valt moeilijk te ontkennen dat Mercedes het geweldig voor elkaar heeft – zelfs al kreeg het de dubbelzege in Bahrein twee races geleden cadeau door pech bij Ferrari. Lewis Hamilton, de afgelopen vijf jaar vier keer kampioen namens Mercedes, repte in Bakoe zelfs van ‘de beste seizoensstart ooit’.

Vettel houdt er echter vertrouwen in dat Ferrari meer kan dan het tot op heden in 2019 heeft laten zien. “Ik geloof in dit team en weet dat we het beter kunnen doen. We hebben een goede auto, maar hebben het daar niet altijd goed mee voor elkaar.” Dat is dus iets om aan te werken: “Ik weet zeker dat we het tij kunnen keren.”

Tweestrijd Hamilton – Bottas?
Zolang Vettel en Ferrari-collega Charles Leclerc zich niet in de titelstrijd kunnen mengen (zoals Red Bulls Max Verstappens vooralsnog ook niet lukt) lijkt het op een tweestrijd tussen Mercedes-rijders Hamilton en Valtteri Bottas uit te draaien.

Bottas staat daarbij nu één puntje voor op Hamilton, met 87 om 86. Het doet Wolff wel wat denken aan de kampioenschapsduels die Hamilton van 2014 t/m 2016 uitvocht met zijn toenmalige teamgenoot Nico Rosberg.

Wolff wil geen frictie
Hamilton won de eerste twee van die titelduels, alvorens Rosberg in 2016 kampioen werd en prompt met pensioen ging. De twee lagen gedurende die seizoenen echter flink met elkaar overhoop, iets wat Wolff met Hamilton – die daarna nóg twee titels won – en Bottas hoopt te voorkomen. “Ze hebben een goede relatie, we moeten er bewust van zijn dat ie niet verslechtert.”