De Grand Prix van Italië roept mooie herinneringen op voor Sebastian Vettel. De Red Bull-coureur pakte er in 2008 zijn eerste zege in de Formule 1 voor het kleine Toro Rosso.

“Ik zal die overwinning nooit vergeten”, vertelt Vettel. “De herinneringen die ik aan Monza heb, zijn door de overwinning voor Toro Rosso echt heel bijzonder.”

Terug in het heden waagt Vettel zich in zijn preview op Monza niet aan voorspellingen, al deelt hij wel mede dat het circuit ‘één van de meest uitdagende banen van het jaar’ is: “Het is fysiek niet zo’n zwaar circuit, maar ook zeker geen makkelijke baan om op te rijden.”

“Door de lange rechte stukken stellen we de auto namelijk af zodat hij weinig downforce heeft. Hij wordt daardoor echter minder stabiel, en een fout is snel gemaakt, dus het is belangrijk om de auto onder controle te houden en niet naast de baan terecht te komen.”

De andere Red Bull-coureur, Mark Webber, onderschrijft de lezing van Vettel: “Je hebt inderdaad een auto nodig die snel is op de rechte stukken, terwijl je ook nog genoeg downforce moet hebben voor in de bochten”, stelt hij.

De Australiër laat verder weten dat hij het circuit behalve door de technische benadering ook door de sfeer en geschiedenis zeer bijzonder vindt: “De tifosi zorgen er altijd voor dat de sfeer fantastisch is. Monza is daarnaast ook echt een historische plek doordat het oude deel van de baan er nog ligt en de Grand Prix van Italië er al sinds het begin van het Formule 1-kampioenschap gehouden wordt.”

“Het is wel jammer dat dit alweer de laatse Europese race van het seizoen is”, laat Webber tenslotte weten. “De race in Spa pakte echter heel goed uit, dus laten we hopen dat het in Monza net zo goed gaat.”