Als één team bekendstaat om zijn bijzondere Formule 1-demo’s, dan is het wel Red Bull Racing. Het Oostenrijkse team laat geen mogelijkheid onbenut om op spectaculaire wijze in de publiciteit te treden. In een video van Mobil 1 The Grid vertelt Max Verstappen hoe die demonstraties in zijn werk gaan.

Bekijk de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Donuts zijn onderdeel van de meeste F1-demo’s, maar hebben ook hun uitwerking op de auto. “De temperatuur van de auto is vooral een probleem als we donuts doen”, legt Max Verstappen uit. “We mogen niet over een bepaalde temperatuur heen, dus ik moet dat gewoon in de gaten houden. Ik kijk op de dash en als ik zie dat hij stijgt naar de maximale hoogte, dan stop ik met donuts en rijd ik verder. Als ik gewoon doorrijd zoals het hoort, dan zijn de temperaturen allemaal onder controle.”

Red Bull heeft daar zelf oplossingen voor bedacht. “We gebruiken ventilatoren op de auto. Je ziet ze niet, omdat ze onder het bodywork zitten. Deze auto’s zijn puur voor showruns met donuts”, wijst Verstappen naar de RB8 achter hem. “De auto is niet ontworpen om dat te doen, dus we hebben de ventilatoren nodig om hem koel te houden.”

Verstappens meest recente demonstratie was afgelopen mei in het Nederlandse Zandvoort. Tijdens de Jumbo Racedagen zette Red Bull Racing voor het eerst drie auto’s tegelijkertijd in. “Er waren heel veel mensen, dat is altijd goed om te zien”, aldus Verstappen. “Het is natuurlijk net wat leuker om met drie Formule 1-auto’s tegelijk te rijden, met Daniel en David op de baan.”