Max Verstappen heeft in de tweede vrije training op Suzuka de vierde tijd op de klokken gebracht. Net als een week geleden in Maleisië zagen de lange runs van de Nederlander en Red Bull er goed uit.

Als Max Verstappen na dik een kwartier een tijd op de klokken zet, sluit hij op de derde plaats aan achter Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Hij zet zijn tijd, die drie tienden langzamer is dan die van Hamilton, op dezelfde harde banden als de wereldkampioen. Het gat met Rosberg is met 0,016 seconde aanzienlijk kleiner, waarbij moet worden opgemerkt dat de Duitser voor de medium-compound kiest.

Als Verstappen op het punt staat om voor een snelle run op de zachte banden te gaan, valt Esteban Gutiérrez stil. De virtuele safety car-periode die daar op volgt, stelt die run van Verstappen met enkele minuten uit. Een niet geheel foutloos rondje levert hem de vierde plaats op, op acht tienden van Rosberg, die op de zachte band inmiddels de snelste tijd heeft overgenomen van Hamilton. “Ik had totaal geen grip. De banden waren te koud”, luidt het commentaar van Verstappen op zijn tweede run.

Een langere run op de zachte banden volgt, en hoewel Verstappen aangeeft dat de linkervoorband het zwaar te verduren heeft, gaat hij in racetrim snel in de rondte. Teamgenoot Daniel Ricciardo bevestigt met zijn eigen long run dat het tempo van Red Bull over meerdere ronden dik in orde is, al komt hij met zijn snelle ronden niet verder dan P12.

Verstappen sluit zijn werkdag op de baan af met een stint op de harde banden. Ook daarop laat hij constante rondetijden zien. Als hij niet in de weg wordt gereden door een Williams althans: “Er rijdt een langzame Williams voor me. Ik zal hem wel proberen in te halen”, aldus een oplossingsgerichte Verstappen, die zich uiteindelijk dus tevreden moet stellen met de vierde plaats.