Voormalig Formule 1-coureur Jacques Villeneuve heeft zich uitgesproken over de clash tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. De Canadees zegt te begrijpen waarom Vettel zo reageerde en zegt zelfs een soortgelijke actie te hebben uitgehaald als hij zich in die situatie had bevonden.

Villeneuve was 20 jaar geleden betrokken bij de beruchte botsing met Michael Schumacher in de titelstrijd van 1997 in Jerez, waarbij Schumacher opzettelijk op Villeneuve instuurde en daarvoor uit het kampioenschap werd geschrapt. De Canadees zegt dat het incident met Schumacher niet te vergelijken valt met de clash in Bakoe.

“Het was compleet anders”, zegt hij tegen Motorsport. “Tijdens de crash reden ze ontzettend traag. Daarnaast was het een lelijke move van Lewis, het was een braketest. Ik ben een coureur, ik weet hoe het eruit ziet. En als iemand dat bij mij zou doen, zou ik dezelfde reactie als Sebastian hebben.”

Hamilton en Vettel in het heetst van de strijd. ©Sutton Images

Villeneuve gaat ervan uit dat het niet Vettels bedoeling was om de auto van Hamilton een beuk te geven. “Ik denk niet dat hij probeerde hem te raken. Hij had maar één hand aan het stuur en keek richting Lewis. Als je iemand wil raken moet je dat niet zo doen, want dat gaat je eigen auto ook kapot. Als je iemand wil beuken, doe je dat met twee handen aan het stuur.”

Villeneuve praat de actie van Vettel goed door het in het perspectief van de strijd te plaatsen. “Deze twee vechten voor het kampioenschap. Ze worden kwaad op elkaar, maar uiteindelijk is er geen kwaad gedaan. Daarbij heeft Vettel ook nog een zware straf gekregen, dus wat is het hele probleem?”

Als kijker was het een fantastische race, stelt Villeneuve. “Het is fijn om te zien dat ze er echt voor strijden. In mijn opzicht was dat veel beter dan Hamilton die over de boordradio vraagt of zijn teamgenoot Bottas, Vettel voor hem kan ophouden. Ik bedoel, dat was echt gênant!”