*

Villeneuve: ‘Vettel heeft Hamilton wakker geschud’

Daan de Geus

Daan de Geus

7 november 2017 11:28

Villeneuve: ‘Vettel heeft Hamilton wakker geschud’
Sutton Images

Wereldkampioen Lewis Hamilton begon 2017 in slaapstand, maar werd tijdens het seizoen wakker geschud door Ferrari’s Sebastian Vettel. Dat is de lezing van Jacques Villeneuve.

Volgens Villeneuve, in 1997 zelf wereldkampioen Formule 1, is Hamilton “heel, heel goed”, maar heeft de Brit nog nooit een heel seizoen gepresteerd op het niveau dat hij na de zomerstop van dit jaar te pakken had, met Hamilton die vijf van de zeven races sindsdien won.

Oud-wereldkampioen Villeneuve is tegenwoordig analist.

“Als hij een heel seizoen zou rijden zoals na de zomerstop, zou dat geweldig zijn, maar hij heeft niet het hele seizoen zo gereden”, wordt Villeneuve geciteerd door Autosport. Volgens de Canadees was Hamilton er namelijk ‘niet bij’ aan het begin van het jaar.

Villeneuve denkt dat Hamilton in slaap werd gesust door het vertrek van Nico Rosberg eind 2016. De Duitser stapte met de wereldtitel op zak op, waarna Mercedes Valtteri Bottas binnenhaalde als zijn vervanger. “Ik denk dat Lewis toen in slaap is gevallen”, zegt Villeneuve.

“Lewis heeft immers jaren met Nico doorgebracht en dat was altijd zwaar”, verwijst hij naar hoe de voormalige jeugdvrienden elkaar bij Mercedes naar het leven stonden toen ze van 2014 tot en met 2016 om titels vochten, wat Hamilton flink onder druk zette.

“Toen Valtteri kwam, dacht Lewis dus ook: ‘hehe, eindelijk een kampioenschap dat makkelijk komt’.” Het tegendeel bleek echter waar. “Pas toen Lewis zich realiseerde dat het Vettel in plaats van Bottas was met wie hij om de titel moest vechten, werd hij wakker.”

Volgens Villeneuve was die realisatie ook wel even schrikken voor Hamilton. “Het heeft een tijdje geduurd voor hij het besefte. Toen hij ineens dacht: ‘Shit, Ferrari doet vooraan mee en Vettel om de titel’. Vettel is daarbij iemand die niet van opgeven weet.”

Dat Ferrari zich in de strijd kon mengen, ziet Villeneuve ondanks dat Hamilton en Mercedes uiteindelijk met de titels aan de haal gingen als positief voor de sport. “Het is altijd goed als Ferrari zich in de strijd kan mengen, net zoals het altijd goed is als er echt om de titel gestreden moet worden.”

Nadat het stalduel bij Mercedes drie jaar beslissend was om de titel, was het in 2017 een gevecht tussen Mercedes en Ferrari.