*

Vloekende Steiner spekt ‘boetepot’ met € 7500 na beledigen steward

Daan de Geus

Daan de Geus

11 oktober 2019 10:00

Vloekende Steiner spekt ‘boetepot’ met € 7500 na beledigen steward
Motorsport Images

Haas-teambaas Günther Steiner moet € 7.500,- aftikken en spekt de spreekwoordelijke boetepot met dit bedrag na het beledigen van een ‘stomme, idiote’ steward in functie tijdens de Grote Prijs van Rusland.

Haas-coureur Kevin Magnussen kreeg in het Russische Sotsji een tijdstraf voor het afsnijden van de tweede bocht en daarna op de verkeerde manier terugkeren op de baan. Het incident kostte Magnussen al een plek op de baan, waarna hij niet als zevende maar achtste finishte. Door de tijdstraf die hij kreeg, werd achtste echter nog negende, tot groot ongenoegen van Magnussen en Steiner.

De coureur en teambaas uitten dat teamgenoten tijdens en na de race over de radio. Steiner foeterde daarbij over de ether dat er ‘een stomme, idiote steward’ in het panel zat en het ‘altijd hetzelfde is met deze gast’, zonder de steward in kwestie bij naam te noemen. “Hij wordt er ook maar niet intelligenter op”, voegde Steiner daar nog fijntjes aan toe.

Lees ook: Steiner mogelijk onder vergrootglas FIA na kritiek op stewards

Zal Steiner het lachen vergaan met de € 7.500,- boete?

De tirade zal vast hebben opgelucht voor de altijd uitgesproken Steiner, maar hij moest in het Japanse Suzuka nog wel even op het matje komen. Dit voor het Formule 1-equivalent van het beledigen van een ambtenaar in functie, namelijk het in diskrediet brengen van de sport (of de belangen daarvan) en het beledigen of beschadigen (in de breedste zin van het woord) van de FIA of een FIA-vertegenwoordiger.

Met de boete van € 7.500 is de ‘vloekpot’ van de Formule 1 dus weer gespekt. Daar komt nog de waarschuwing bij dat in de toekomst misschien zwaardere sancties volgen voor een dergelijk vergrijp.

Steiner komt er overigens sowieso niet goedkoop vanaf als je je bedenkt dat Sebastian Vettel in 2016 ‘f**k off‘ over de boordradio riep naar toenmalig wedstrijdleider Charlie Whiting. Vettel bood toen later zowel persoonlijk als in een brief zijn excuses aan en kwam er zonder boete – en zelfs zonder ook maar een tik op de vingers – vanaf.

Lees ook: De camera’s weten Steiner weer te vinden: ‘Maar ik weet ook niet wat je in 2020 terugziet op Netflix’

Steiner werd dit jaar een cultfiguur door zijn gevloek en getier in de Netflix Formule 1-serie ‘Drive to Survive’.

Lees meer over

Fia Haas Steiner