De 64e Grand Prix van Engeland, die meetelt voor het wereldkampioenschap vindt voor de 47e keer plaats op Silverstone. De Britse Grand Prix staat al sinds het begin op de kalender. De eerste jaren was het Silverstone die de Grand Prix organiseerde. Vanaf 1955 tot en met 1963 wisselde het circuit af met Aintree. De Britse Grand Prix werd daarna om het jaar gehouden op Brands Hatch en Silverstone. Vanaf 1987 hebben alle edities plaatsgevonden op Silverstone.

De oud-coureur die de FIA-stewards bijstaat, is komend weekend  Nigel Mansell. De Brit reed in totaal 191 races in de Formule 1en won er daarvan 31. In 1992 werd hij in de Williams wereldkampioen. Hij won in dat jaar negen races en behaalde veertien poles.

Het circuit
Silverstone staat vooral bekend om zijn snelle bochtencombinaties. Het circuit is 5891 meter lang en het ronderecord is, na de verbouwing in 2010 in handen van Kimi Räikkönen: 1:34:661 (2012). Er zijn twee DRS-zones. Deze bevinden zich op Wellington Straight en Hangar Straight. Detectiepunt één bevindt zich voor Village (bocht 3). Het tweede detectiepunt ligt vlak na Maggots (bocht 10).

Historie
Toen de Formule 1 in 1951 in Engeland neerstreek waren er, op de twee races in Indianapolis na, enkel overwinningen door Alfa Romeo geboekt, sinds de Formule 1 in 1950 zijn intrede deed. Tijdens de Britse Grand Prix brengt José Froilán González daar verandering in. Op Silverstone stuurt hij zijn Ferrari naar de eerste overwinning van de Italiaanse renstal. Het is tevens het begin van een dominante periode van de Italianen die pas in 1954 weer serieuze tegenstand krijgen in de koningsklasse.

In de recente historie is het Red Bull die op Silverstone domineert. Sinds Lewis Hamilton in 2008 als laatste Brit zijn thuisrace wist te winnen, is het de Oostenrijkse renstal die de dienst uitmaakt. In 2009 won Sebastian Vettel. In 2010 en 2012 was het Mark Webber die aan het langste eind trok. Alleen in 2011 is Fernando Alonso in de Ferrari die als eerst over de streep komt. Saillant detail: Geen van de Red Bull-auto’s is al racend op de baan gepasseerd sinds 2009. Vettel verloor in 2010 plaatsen door een klapband en in 2011 behaalde Alonso zijn zege door een betere strategie.

Vorig jaar
Als het Formule 1-veld in Engeland arriveert zijn veel coureurs het over één ding eens: Sebastian Vettel is de te kloppen man. De Duitser is enkel door pech nog niet uitgelopen in het kampioenschap. Toch is het Fernando Alonso die de pole verovert en vrijwel de hele race vooraan rijdt. Tot ieders verrassing is zijn grootste uitdager Mark Webber. Vijf rondes voor het einde verschalkt de Australiër de Spanjaard zelfs en wint zijn tweede Grand Prix van het jaar. Het is tevens de laatste overwinning van Webber in de Formule 1 tot nu toe. Vettel completeert het podium.

Dit jaar
Na de uitspraak van het tribunaal omtrent ‘testgate’ gaat het in de Formule 1 eindelijk weer over het racen. Red Bull lijkt de beste papieren te hebben, gezien de afgelopen jaren. Toch is de Ferrari ook altijd snel op Silverstone. Voor de Engelse fans zal er weinig te juichen zijn voor ‘hun’ coureurs. Als  Lewis Hamilton de bandenslijtage kan beperken of  Paul Di Resta in zijn Force India een superrace rijdt, zou er nog een Brit op het podium kunnen komen. Jenson Button heeft immers al aangegeven dat er niet zoveel in zit voor McLaren. Max Chilton zal al blij zijn als geen laatste wordt.

In de spotlights
In Canada reed Giedo van der Garde vaker in beeld dan raceleider Sebastian Vettel. De Nederlander zal echter niet zo blij zijn geweest met deze televisieregistraties. Hij was namelijk meerdere keren betrokken bij touchés met mensen die minstens een ronde voor lagen. Het wordt dus tijd dat Van der Garde zich herstelt. De Nederlander kent Silverstone goed en moet in Engeland afrekenen met zijn slechte race in Canada.

Banden
Pirelli neemt naar de Grand Prix van Engeland de medium en de harde band mee.