Kimi Raikkonens kansen op de wereldtitel zijn tot welhaast een minimum geslonken na zijn daverende pech in de Grand Prix van Duitsland. Zo dominant, en toch met lege handen. De Fin peinst er vooralsnog niet over zich geslagen te geven. ,,Die Renault zal toch wel een keertje stuk gaan!’’ Misschien komende zondag, in de immer bloedhete Grand Prix van Hongarije?


Om met die opmerking van Raikkonen te beginnen: het is dus maar zeer de vraag of die R25 met startnumemr vijf stuk gaat. De enige keer dat Alonso dit jaar stil kwam te staan tijdens een race was zondag 12 juni tijdens de Grand Prix van Canada, nadat de Spanjaard in een zeldzaam slordig momentje een muurtje raakte en zijn achterwielophanging ontzette. Het zal hem nu niet meer zo snel gebeuren: Alonso kan met een voorsprong van 36 punten op zijn naaste belager gaan cruisen, Raikkonen MOET aanvallen. De Fin zal komend weekend in Hongarije opnieuw alles op de winst zetten, en dan maar zien waar het schip strandt. Veel te verliezen heeft hij zo langzamerhand niet meer.

Intussen heeft Alonso er alle vertrouwen in dat hij op de Hungaroring opnieuw kan zegevieren: ,,In 2003 won ik voor het eerst een Formule 1-race in Hongarije, dus ik bewaar zeer mooie herinneringen aan dit circuit. Waarom zou ik niet nog een keer kunnen winnen? De baan bevalt me goed vanwege het ritme. Je moet in goede conditie verkeren om de warme omstandigheden tijdens de race aan te kunnen. Het is verder het langzaamste circuit na Monaco.’’ Waar het Renault overigens iets minder goed verging, en waar Raikkonen won.

Teamgenoot Giancarlo Fisichella ziet eveneens een grote winstkans voor de Régie: ,,Ik weet dat Renault hier altijd goed heeft gereden en verwacht dat de R25 hier sterk zal zijn. De balans van de auto is consistent en de wagen is makkelijk te besturen. Dat zijn belangrijke zaken bij een lange race. We beschikken over goede tractie en de wagen remt uitstekend. Dat zal ons op een aantal plekken van de baan goed van pas komen. We hoeven pas laat in de kwalificatie een tijd neer te zetten. Dan zijn de omstandigheden op de baan beter", aldus de optimistische Italiaan, die zevende staat in de WK-tussenstand.

Wie stiekem hoopt op een buitenkansje is Jenson Button. De Brit ziet het na zijn derde plaats in Duitsland weer helemaal zitten: ,,Dit podiumresultaat heeft het team van BAR een enorme impuls gegeven. Maar: dit is niet mijn favoriete circuit, met al die hobbels, het vuil op de baan en de geringe inhaalmogelijkheden.’’

De Grand Prix van Hongarije biedt verder het vervolg van de broederstrijd bij Minardi. Het duel der Nederlanders: Doornbos versus Albers. Laatstgenoemde heeft het voordeel van een relatief ruime Grand Prix-ervaring en zijn goede kennis van het team, de Rotterdammer heeft als pré dat hij er vorig seizoen in de Formule 3000 nog heeft gereden. De betere circuitkennis dus. Ons oordeel: het wordt in ieder opzicht een heet race-weekend.