Martin Whitmarsh, de voormalig McLaren-teambaas en -topman, gaat als consultant aan het werk voor de FIA. Hij gaat de autosportbond adviseren over het terugbrengen van de kosten.

Dat wordt onder meer door Reuters bericht, waarbij een woordvoerder van de FIA ten overstaan van het persbureau heeft verklaard dat Whitmarsh door de FIA om hulp is gevraagd.

Whitmarsh moet de autosportbond adviseren over regels die zowel de kosten naar beneden moeten brengen als voor een eerlijke(r) onderlinge strijd tussen de teams moeten zorgen.

Whitmarsh was in zijn McLaren-jaren, en dan met name toen hij van 2009 tot en met 2013 als teambaas fungeerde, opvallend genoeg geen voorstander van een budget cap.

Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de Formule 1, zet juist wel in op een dergelijk budgetplafond, terwijl ook FIA-president Jean Todt daar een voorstander van is.

Whitmarsh heeft echter wel ruime ervaring wat betreft het runnen van een Formule 1-team. Behalve dat hij teambaas van McLaren was, werkte hij sinds 1989 voor het team, ook als managing director en COO.

Whitmarsh lag in zijn laatste McLaren-jaren overhoop met Ron Dennis. Inmiddels is Dennis ook bij McLaren verdwenen.

Hij fungeerde verder ook nog enkele jaren als CEO van de McLaren Group, daarnaast was Whitmarsh een kopstuk van de FOTA – de belangengroep voor teams die zich in 2009 wilden afscheiden.

Ironisch genoeg waren onder meer plannen voor een budget cap destijds reden voor dat dreigement. Het kwam echter niet van een breuk tussen de topteams en Formule 1.

Whitmarsh verdween begin 2014 van het toneel bij McLaren. De Brit heeft sindsdien in de zeilsport gewerkt, terwijl hij tevens lid is van de adviesraad van de Formule E.