De teams zijn het in grote lijnen eens met het voorstel dat Formule 1-eigenaar Liberty Media heeft gedaan om een budget cap in te voeren. Dat zegt Chase Carey.

Carey, ceo van de Formula One Group, wil in gesprek met Autosport niet in detail treden over de gesprekken die de teams, regelgever FIA en Formule 1-eigenaar Liberty Media afgelopen dinsdag hebben gehouden over de voorgestelde budget cap: “Maar in grote lijnen zijn ze het eens met welke kant wij op willen”, vertelt hij wel.

Volgens Carey moeten Liberty Media, de FIA en de teams het ook nog over de details hebben, wat volgens hem onvermijdelijk tot verschillen van inzicht zal leiden. “Het is echter onze taak daarbij de juiste compromissen te vinden, zodat iedereen het gevoel heeft dat hij er beter van wordt.” Carey noemt het voorstel echter ‘fair‘ en goed voor de sport. “De Formule 1 wordt er veel gezonder van.”

Het Duitse Auto, Motor und Sport berichtte eerder dat Liberty Media in 2019 wil proefdraaien met een budget cap. Het zou daarbij puur op een limiet op de uitgaven gaan, zonder beperkingen te stellen aan het aantal medewerkers dat een team mag hebben of productielimieten in te voeren. Verder zouden de salarissen van de coureurs en kopstukken van de teams er buiten staan, net als marketinguitgaven.

Carey, de ceo van de Formula One Group.

Zonder specifiek zaken te benoemen of bevestigen, stipt Carey wel aan dat er in algemene zin steun bestaat voor “alle voorgestelde initiatieven en hun beoogde doelen”. Het uiteindelijke doel, zo benadrukt hij, is ervoor zorgen dat het runnen van een team een stuk meer gaat lonen voor de huidige renstallen en eventueel ook nieuwe teams weet aan te trekken.

Carey heeft het dan zowel over de zakelijke kant van het runnen van een team als de sportieve zijde. Een bijkomend speerpunt van de budget cap – behalve het terugdringen van de uitgaven – is namelijk om ervoor te zorgen dat er meer competitie tussen de teams komt. “Het moet niet gaan om hoeveel geld je uitgeeft, maar om hoe je je geld uitgeeft”, aldus Carey.