Het team van Force India heeft een voorwaardelijke boete van € 25.000,- opgelegd gekregen omdat de startnummers niet zichtbaar genoeg zouden zijn.

Sinds het Grand Prix-weekend in Spanje is een nieuwe regel van kracht die het teams verplicht duidelijk zichtbare startnummers en namen (of drieletterige afkortingen daarvan) op de zijkanten van hun bolides te hebben, terwijl de startnummers op de neus ook groter moeten zijn.

Zoekplaatje: het startnummer op de sidepod springt niet gelijk in het oog.

Volgens de FIA zijn de startnummers op de neus van Force India’s VJM10-bolides echter niet goed te zien. Direct van voren zijn het 11 van Sergio Pérez en 31 van Esteban Ocon inderdaad amper zichtbaar. Ook op de zijkant zijn de nummers lastig te ontwaren. Ze staan daar op de kromming van de sidepods. Veel teams hebben ze op de haaienvin, maar Force India is één van de weinige teams die deze ruimte heeft verkocht aan een sponsor.

Aangezien de FIA niet tijdens de scrutineering voor het raceweekend al aan de bel trok, maar pas daarna, is besloten Force India’s boete voorwaardelijk te houden. Dit ook omdat Force India heeft aangegeven met de FIA samen te willen werken aan een oplossing en het de startnummers (los van waar ze staan) al wel had vergroot. Volgens het team voldoen ze ondanks de toezegging dat het er met de FIA naar gaat kijken ook nu trouwens al aan de regels. Force India hoeft de voorwaardelijke boete overigens alleen te betalen als het binnen twaalf maanden tijd een soortgelijk ‘vergrijp’ begaat.