Na het vertrek van Lewis Hamilton moet Jenson Button de kar trekken bij McLaren. Veel ogen zijn gericht op de wisselwerking met zijn nieuwe teamgenoot Sergio Pérez.

De laatste keer dat we je zagen stond je op het podium in Sao Paulo, wat heb je sindsdien gedaan?

“De wisselende omstandigheden in Sao Paulo maakten het een veeleisende race. Je kon geen moment ontspannen. De zege was een fantastische manier om het seizoen af te sluiten. Nu richt ik me op de start van het nieuwe seizoen. Mijn winter was vrij doorsnee: veel trainen, maar op een leuke manier. Ik was veel in de open lucht en dat maakt het aangenamer. Ik heb een deel van de winterstop in Hawaii doorgebracht. Daar heb ik zelfs nog een marathon gelopen en veel kilometers gemaakt op mijn nieuwe racefiets. Maar ik heb ook veel tijd met vrienden doorgebracht. De winterpauze, die aan het begin nog zo lang leek te zijn, is voorbij voordat je er erg in hebt. Zoals altijd kijk ik uit naar het nieuwe jaar. Ik ben er helemaal klaar voor.”

Lewis Hamilton is overgestapt naar Mercedes en Sergio Pérez neemt zijn plaats in. Is het anders nu je een nieuwe teamgenoot hebt?

“Ik heb drie geweldige jaren gehad met Lewis als teamgenoot, maar in de Formule 1 duurt niets eeuwig en kiezen mensen hun eigen pad. Het is altijd interessant om een nieuwe teamgenoot te krijgen. In het begin is het altijd even aftasten, maar ik ben blij met de komst van Pérez. We hebben vorig jaar allemaal gezien waartoe hij in staat is en ik denk dat hij een aanwinst is voor het team. Het belangrijkste is om een goede verstandhouding op te bouwen zodat we ideeën kunnen uitwisselen en samen het team vooruit kunnen helpen. Ik verwacht geen problemen op dat gebied. Hij is pas 22 jaar oud, maar erg verstandig en weet wat er bij komt kijken om het maximale uit de auto te halen. Ik reken dus op een sterke samenwerking.”

De reglementen voor 2013 zijn nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. Wat betekent dat voor de krachtsverhoudingen komend seizoen?

“Alle teams beginnen het seizoen met een beter gevoel over de Pirelli-banden. Afgelopen jaar had iedereen moeite om het nieuwe rubber te doorgronden, maar dat zal dit jaar een minder grote factor zijn. Er zijn wel verschillen, maar geen fundamentele. Op het gebied van de technische reglementen is er eveneens stabiliteit. Ik verwacht dat de meeste teams met een evolutie komen van hun pakket. Het zou mij niet verkeerd uitkomen als er meer bij hetzelfde blijft. Ik won namelijk de laatste race van 2012 en het zou perfect zijn als ik opnieuw de eerste race van het jaar win.”

Met welk gevoel kruip je straks achter het stuur van de nieuwe auto?

“Enorm gemotiveerd. Ik ben nog altijd even gretig als aan het begin van mijn carrière. Het testen met een nieuwe auto is altijd een avontuur, omdat het een compact en gecompliceerde proces is. Ik heb gehoord dat Bruce McLaren in de jaren zestig al eindeloos testte op jacht naar verbeteringen en oplossingen voor betrouwbaarheidsproblemen. Het draait niet om pure snelheid zoals in een Grand Prix, maar het gaat om herhaling en het volgen van instincten. Het is een fascinerend proces, waarbij je direct het resultaat van je werk kunt zien. Ik haal er altijd veel voldoening uit en kan niet wachten om weer aan de slag te gaan.”