In een training waarin autosportminnend Nederland z’n aandacht vestigt op het Minardi-debuut van Robert Doornbos, draait McLaren-coureur Alexander Wurz de snelste tijd. Met een 1:14.277 houdt de Oostenrijker de concurrentie ver achter zich. Christijan Albers slaat een gat van ruim een seconde met Doornbos.

Bol van de spanning staat deze eerste training overigens niet. Halverwege heeft nog niet eens de helft van de 24 coureurs een tijd op de Duitse klokken gezet. Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella besluiten zelfs helemaal geen geklokte ronde te draaien. De Spanjaard en de Italiaan rijden wel twee keer naar buiten, maar breken deze rondes voortijdig af. Het Renault-duo gelooft het wel, en checkt enkel of de wagens naar behoren werken.

Robert Doornbos draait in deze eerste training daarentegen wel de nodige ronden over de Hockemheimring. Zeventien in totaal. De Nederlander maakt komende zondag zijn Grand Prix-debuut voor Minardi, maar moet duidelijk nog wennen. Christijan Albers, die al elf Grand Prix’ met de Italiaanse bolide heeft gereden, is dan ook sneller. Ruim een tel.

Albers houdt ook twee van de drie Jordans achter zich. Narain Karthikeyan is ietsje sneller dan de geboren Eindhovenaar. Tiago Monteiro en Nicolas Kiesa moeten de Minardi-coureur voor zich dulden, maar blijven Doornbos’ PS05 wel voor.

Aan de kop is het (weer) een McLaren-man die de concurrentie het nakijken geeft. Ditmaal is het echter niet Pedro de la Rosa, maar de andere ‘zilveren’ testcoureur Alexander Wurz. De Oostenrijker is hersteld van een klemzittende zenuw en is na meer dan een maand van afwezigheid weer terug als vrijdagcoureur. En hoe? Met een voorsprong van ruim 0,6 seconde. Toyota-tester Zonta wordt tweede, Raikkonen derde, Jenson Button vierde, terwijl Montoya (winnaar van de vorige race) de topvijf besluit.

PPB