Al in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Engeland wordt duidelijk dat Jenson Button het bij het juiste einde heeft. De Brit voorspelde eerder dat McLaren hét te kloppen team zou zijn op Silverstone. Met een voorsprong van bijna een seconde, onderstreept McLarens Pedro de la Rosa die uitspraken vanmiddag.
 


Toch is de 1:19.205 waarmee de testpiloot van de renstal uit Woking de tijdenlijst aanvoert, niet bijzonder snel te noemen. Eerder dit jaar rondde Kimi Raikkonen de Britse baan al bijna drie (!) seconden sneller. Ditmaal komt de Fin niet verder dan een 1:20.411, waarmee hij in de eerste training op de vierde positie eindigt. BAR-coureur Jenson Button (derde) weet Raikkonen dan ook voor te blijven.

Ralf Schumacher, Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, Takuma Sato, Rubens Barrichello en Felipe Massa completeren de toptien. Voor Ferrari-rijder Michael Schumacher verloopt de training niet geheel vlekkeloos. Wanneer de Duitser bij het vallen van de vlag de pits induikt, ramt hij landgenoot Nick Heidfeld (zestiende) van achteren. Daarbij beschadigt Schumacher zijn neus, terwijl de Williams-coureur schade oploopt aan de achterkant van zijn bolide.

Ook de Toyota’s lopen schade op. Echter niet doordat ze crashen, maar doordat de wagens niet goed afgesteld zijn. Een te lage rijhoogte zorgt ervoor dat de bodem van de TF105’s enorm snel slijt. Jarno Trulli besluit mede daardoor binnen te blijven, terwijl Ralf Schumacher op een vijfde positie eindigt.

De Nederlanders Christijan Albers en Robert Doornbos eindigen vlak bij elkaar. Hoewel Doornbos (negentiende) de snellere van het tweetal is, weet de Rotterdammer zijn teamgenoten niet voor te blijven. Ondanks dat Doornbos als enige Jordan-rijder de beschikking heeft over de nieuwe EJ15B, zijn Narain Karthikeyan en Tiago Monteiro sneller. Albers (twintigste) blijft zijn stalgenoot Friesacher wel voor. Daarbij moet echter aangetekend worden dat de Oostenrijker na een half uur de strijd moest staken door een spin.

PPB