*

VT1: Bottas snelste, Vettel crasht en motorproblemen voor Ricciardo

Laurens Stade

Laurens Stade

29 november 2019 11:32

VT1: Bottas snelste, Vettel crasht en motorproblemen voor Ricciardo
Motorsport Images

Valtteri Bottas heeft tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi de snelste tijd genoteerd: 1:36.957. Max Verstappen was op de zachte band ruim een halve seconde langzamer en Lewis Hamilton, die zijn tijd net als Bottas op de mediums zette, volgt de Nederlander op een tiende. De sessie werd tweemaal onderbroken dankzij motorproblemen voor Daniel Ricciardo en een crash van Sebastian Vettel.

Speciaal voor het laatste raceweekend van het seizoen rijdt Lewis Hamilton aan het begin van de training met nummer 1, gereserveerd voor de regerend wereldkampioen, op zijn auto, in plaats van nummer 44. Het brengt de zesvoudig wereldkampioen niet veel geluk: de Brit meldt met 51 minuten te gaan over de boordradio dat hij geen vermogen heeft. Voor de zekerheid komt Hamilton op verzoek van het team binnen, maar die lijken geen probleem te zien. Daarna keert de Brit wel terug naar zijn oude vertrouwde nummer.

Met nog een halfuur te gaan wordt de rode vlag gezwaaid voor de Renault van Daniel Ricciardo. De motor van de Australiër houdt er plotseling mee op bij het ingaan van de laatste bocht. Pierre Gasly rijdt direct achter hem en moet hem uitwijken en krijgt zelfs olie over zich heen, terwijl Valtteri Bottas bijna wegglijdt over het oliespoor. ”Het is de laatste race van het seizoen dus alle onderdelen hebben er al veel kilometers op zitten”, vertelt Ricciardo bij het teruglopen naar de garage.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

Haas goed bezig
Vanwege het oliespoor moesten de marshals hard werken op de baan en duurde de rode vlag dan ook lang. Na een onderbreking van dertien minuten wordt de sessie weer hervat.

In de slotminuten is het Sebastian Vettel die spint en achterwaarts tegen de vangrail komt. De Ferrari loopt daarbij flinke schade op aan de achterwielophanging.

George Russell is voor aanvang van de training ziek en Williams heeft dan ook Sergey Sirotkin op standby gezet, maar de Brit rijdt uiteindelijk met zijn 24 ronden de meeste ronden van alle coureurs en lijkt dan ook de rest van het weekend te zullen rijden. Verder staat Haas er opvallend goed bij met de zesde plaats voor Romain Grosjean, die daarmee sneller is dan Charles Leclerc, en de achtste plaats voor Kevin Magnussen.

(Volledige uitslag onder de foto)

Foto: Motorsport Images