*

VT1: Hamilton het snelst in Sjanghai, Verstappen vijfde

Daan de Geus

Daan de Geus

13 april 2018 05:41

VT1: Hamilton het snelst in Sjanghai, Verstappen vijfde
Sutton Images

Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van China de snelste tijd op de klokken gekregen, Max Verstappen was vijfde op het Shanghai International Circuit.

Met regen niet uitgesloten voor de tweede training op de vrijdag, was het gelijk aan het begin van de eerste sessie druk. Lance Stroll was de eerste coureur die een tijd neerzette, maar zijn 1:42 was verre van representatief en werd al snel flink aangescherpt door eerst Fernando Alonso en vervolgens Kimi Räikkönen, heel kort Max Verstappen (met een 1:37.5) en daarna diens teamgenoot Daniel Ricciardo. Zo rond het halfuur gingen de Mercedes-rijders voor hun eerste serieuze tijden, met Valtteri Bottas die zich kortstondig het snelst mocht noemen, tot Lewis Hamilton met een 1:34.9 P1 pakte.

Verstappen onderweg op het Shanghai International Circuit.

Zo rond het uur ging Hamilton nog sneller: op een setje softs deed hij een rondje Shanghai International Circuit in maar liefst 1:33.999, een sprong van pakweg een seconde. De Brit was daarmee lang zes tienden los van de rest, al wisten Räikkönen en Bottas met late runs nog binnen de halve seconde te komen. Räikkönen deed dat op ultra softs, Bottas op normale softs. De Red Bull-coureurs waren vierde en vijfde, met Ricciardo voor Verstappen, die bij het aanzetten voor zijn eerste ronde van een run op ultra softs in de laatste bocht voor het start/finish een hevig moment had: de Nederlander verloor z’n auto op de buitenste kerb en schoot even door het grind. Ondanks enkele vlakke kantjes op de banden kon hij wel door. Hij verbeterde zijn tijd nog wel maar eindigde op P5 met 0.669 seconde achterstand. WK-leider Sebastian Vettel was zesde.

Verstappen was overigens lang niet de enige coureur die soms met enige moeite naar grip zocht op het koude circuit in Sjanghai. Hamilton spinde ook een keer, bij bocht elf, terwijl McLarens Stoffel Vandoorne een paar flinke ‘momentjes’ had. De situatie werd niet geholpen doordat het na zo’n uur trainen begon te druppelen, al zette de regen niet door.