Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training in Abu Dhabi als snelste afgesloten, voor zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Max Verstappen reed de twaalfde tijd op het Yas Marina Circuit.

De sessie begint rustig, al rijdt bijna iedereen wel gelijk een installatierondje. Alleen Jolyon Palmer doet dat niet. De Lotus-testrijder, de enige testrijder die in VT1 in actie komt, moet wegens een waterlek lang toekijken en kan pas aan het eind van de sessie de baan op.

Beter vergaat het de Mercedes-rijders, Hamilton en Rosberg. Laatstgenoemde opent als snelste en staat ook lang bovenaan de tijdenlijst, totdat Hamilton de eerste plek een halfuur voor het eind van hem afpakt met een 1:43.754, waarmee hij bijna anderhalve tiende sneller is dan Rosberg. Een probleemloze sessie is het niet voor het Duits-Engelse team. Rosberg klaagt in het begin over remproblemen, terwijl hij en Hamilton ook een paar keer buiten de baan komen, al blijft dat zonder gevolgen. Hamilton verliest de auto één keer bijna bij de chicane, maar weet de boel knap te redden.

Aan het eind van de sessie roept Mercedes Rosberg naar binnen omdat de bandenspanning van zijn linker achterband erg laag is. De Duitser redt het echter gewoon terug naar de pits. Grote opvallende incidenten doen zich voor bijna niemand voor, behalve voor Palmer, die op het eind flink spint.

Wat de tijden betreft, is het Mercedes-duo los van de rest. Het gat naar Ferrari’s Kimi Räikkönen, de nummer drie, bedraagt maar liefst 0.746 seconde. Daniil Kvyat volgt op P4, net binnen de seconde, met zijn Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo op de zevende plek, op meer dan een tel van Hamilton. Daar tussenin staan Ferrari’s Sebastian Vettel en Nico Hülkenberg van Force India.

De toptien wordt volgemaakt door Sergio Pérez, Pastor Maldonado en Felipe Massa, met diens Williams-teamgenoot Valtteri Bottas op P11. Verstappen volgt dus op P12, op bijna twee tellen van Hamilton. Verstappen is wel een halve seconde sneller dan teamgenoot Carlos Sainz, die zestiende is.

De training wordt verder zoals gezegd niet door opvallende gebeurtenissen gekenmerkt. Sommige coureurs zoeken wel naar grip en schieten rechtdoor of gaan wat te wijd, maar door de ruime uitloopzones loopt dat telkens zonder brokken af. McLaren-coureur Fernando Alonso kampt op het eind met een motorprobleem, maar dat is – helaas voor hem – niks nieuws. 

Een belangrijke kanttekening is dat VT1 niet als erg representatief hoeft te worden gezien vanwege de begintijd ervan. De kwalificatie en race beginnen zaterdag en zondag immers om 17:00 lokale tijd (14:00 Nederlandse tijd) en dan is het veel koeler dan om 13:00 lokale tijd, het begintijdstip van VT1. VT2 van later vandaag is daarom veel representatiever, want deze sessie begint net als de kwalificatie en race om 17:00 lokale tijd.