Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Amerika als snelste afgesloten. Op een opdrogende baan bleef hij Sebastian Vettel voor. Max Verstappen was vierde.

De baan was in het begin nog wel echt nat en, zoals Romain Grosjean over de boordradio verkondigde: “Erg glibberig.” Dat bleek geen loze waarschuwing, want Red Bulls Daniel Ricciardo maakte vroeg in de sessie op intermediates een wilde spin, maar wist zijn Red Bull weer te temmen en in het rechte spoor te krijgen.

Behalve Ricciardo ging ook Toro Rosso-testrijder Sean Gelael in de rondte, terwijl Force India’s Esteban Ocon driftend, glijdend en draaiend door de derde sector schoot. In het begin was het daarbij ook al Hamilton die bovenaan stond, met een op dat moment snelste tijd van 1:50.146.

De Engelsman was daarmee zo’n anderhalve tiende sneller dan Verstappen, al sprong de Nederlander kort voor het halfuur naar P1. Iets daarna was het Felipe Massa die kortstondig het snelst was, ook nog op intermediates, alvorens Vettel vrijwel direct daarna op super softs naar 1:45.968 en de eerste plek sprong.

Daarna ging het snel, met steeds meer coureurs op slicks op eens steeds drogere en snellere baan. Daniel Ricciardo stond even bovenaan en dook als eerste coureur onder de 1:40, alvorens Verstappen zich kortstondig het snelst mocht noemen. Hamilton verbeterde zijn tijd momenten later en scherpte die – net na het uur – vervolgens verder aan, naar 1:36.335. Die tijd bleef staan tot het eind.

Verstappen reed naar de vierde tijd in Austin.

Vettel nestelde zich nog wel tussen Hamilton en Verstappen, op 0.593 seconde van de snelste man en meer dan vier tienden voor Verstappen, die uiteindelijk ook Hamiltons Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas nog voor zich moest dulden.

De eerste training in Austin was verder de eerste voor Brendon Hartley in de Formule 1, met een veertiende tijd voor de dit weekend voor Toro Rosso debuterende Nieuw-Zeelander. Carlos Sainz – afkomstig van Toro Rosso – reed ondertussen voor het eerst voor Renault. De Spanjaard was tiende, voor teamgenoot Nico Hülkenberg, de nummer dertien.

Bij Sauber zat Charles Leclerc in de auto, bij Toro Rosso reed ook testrijder Gelael dus nog. Daniil Kvyat neemt die auto vanaf VT2 voor de rest van het weekend over.