Nico Rosberg heeft in de eerste vrije training in Oostenrijk de snelste tijd gereden. In een sessie met veel uitstapjes en spins bleef hij zijn teamgenoot voor. Max Verstappen kende een rommelige sessie en eindigde als achtste.

Als om 10.00 uur de lichten doven, is het tijd voor een eerste kennismaking met het nieuwe asfalt op de Red Bull Ring. De verwachting is dat het circuit door die nieuwe toplaag een stuk sneller is geworden. Dat blijkt ook wel uit tijden die al gauw sneller zijn dan de pole position-tijd van vorig jaar.

Met name de Mercedessen zijn snel. Hamilton en Rosberg wisselen elkaar af aan kop van het veld. Maar dat de Mercedes-coureurs snel zijn, betekent niet dat ze geen fouten maken. Lewis Hamilton spint in het grind in bocht drie, waardoor Romain Grosjean vlak achter hem uitwijkende acties moet ondernemen. De Fransman glijdt daardoor het gras op, maar beiden kunnen door.

www.sutton-images.com Ferrari SF16-H with halo device at Formula One World Championship, Rd9, Austrian Grand Prix, Practice, Spielberg, Austria, Friday 1 July 2016.

Ferrari liet de vernieuwde ‘halo’ tegen de verwachtingen in ongemoeid.

Als Nico Rosberg in de tweede helft van de training de ultrasofts onderbindt, trekt hij een gat van bijna anderhalve seconde naar de concurrentie. Maar ook Rosberg doet een ‘Hamilton’: hij besluit zijn snelle run met een uitstapje naast de baan.

Als ook de andere teams de ultrasofts monteren, worden de gaten aan kop van het veld gereduceerd tot zo’n zes à zeven tienden van een seconde tussen de Mercedessen en de Ferrari’s. Rosberg en Sebastian Vettel blijven daarbij hun beider teamgenoten voor. Williams, het team waar redelijkerwijs best wat van mag worden verwacht dit weekend, laat zich nog niet heel erg van voren zien. Massa rijdt de zevende tijd, Bottas de tiende.

www.sutton-images.com Max Verstappen (NED) Red Bull Racing at Formula One World Championship, Rd9, Austrian Grand Prix, Practice, Spielberg, Austria, Friday 1 July 2016.

Verstappen maakt zich in lederhosen op voor een rommelige eerste vrije training.

Verstappen
Max Verstappen kent een roerige sessie. Hij brengt als eerste een tijd op de klokken, maar verliest vroeg in de training de wing endplate van zijn voorvleugel als hij bij het uitkomen van bocht acht over een wat al te flinke kerbstone rijdt.

Met nog een halfuur te gaan gaat het vervolgens wéér mis.  De camerabeelden laten de gestrande auto van Verstappen zien. Bij het uitkomen van bocht vijf rijdt hij namelijk opnieuw over de hoge kerbstones, maar dit keer breekt niet alleen een deel van de vleugel af, maar ook de gehele rechtervoorwielophanging. Het is einde oefening voor de Nederlander. Hij komt niet verder dan P8.

Bij zijn jarige teamgenoot Daniel Ricciardo wil het ook lang niet allemaal vlotten. Hij wordt meerdere keren opgeschrikt door coureurs die vlak voor of naast hem de controle over de auto net wel of net niet verliezen en ook de Australiër maakt in de slotfase van de training kennis met het Oostenrijkse grind. Hij sluit de training als vijfde af.