Daniel Ricciardo heeft de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. Kimi Räikkönen is tweede, voor Lewis Hamilton en Max Verstappen

Ferrari-junior Antonio Giovinazzi mag plaatsnemen in de Haas van Kevin Magnussen, Alfonso Celis neemt even de plaats in van Esteban Ocon bij Force India. DTM-coureur Lucas Auer moet nog een paar dagen wachten op zijn Formule 1-testdebuut, maar mag al wel vast een kijkje nemen in de Toro Rosso-pitbox.

Het eerste half uur is het rustig op de baan. Dat heeft niet zozeer te maken met de aankomende testdagen na de race en zomerstop, maar meer met het stoffige karakter van het circuit. Het is wachten tot de baan wat meer is schoon gereden, maar dan moeten er dus wel eerst auto’s de baan op gaan. Stoffel Vandoorne en Romain Grosjean demonstreren hoe glad de Hungaroring is met een spin.

Ferrari neemt ondertussen het heft in handen, maar wordt snel gepareerd door Mercedes. Met de Finnen Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen bovenaan de tijdenlijst in wat ook wel als hun thuisweekend wordt beschouwd door de grote schare Finse fans langs de baan.

Kwam Grosjean nog zachtjes in aanraking met de bandenstapel, gelegenheidsteamgenoot Giovinazzi pakt het grootser aan met een flinke zijwaartse impact. Daarmee zit zijn weekend erop, terwijl de monteurs juist flink aan de bak moeten. Magnussen kijkt het gelaten aan. Hij moet erop vertrouwen dat zijn auto weer op tijd is opgelapt voor de tweede training.

Met nog een half uur te gaan neemt Hamilton de leiding over van zijn teamgenoot Bottas. Ricciardo is opgeklommen naar de derde plaats, weliswaar op bijna een seconde, maar hij heeft zijn tijd op de zachte band neergezet en nog niet op de supersofts gereden. Verstappen staat tussen de Ferrari’s op de vijfde plaats, totdat Nico Hülkenberg in de Renault nog net iets sneller gaat.

Overgeschakeld op de supersofts pakt Ricciardo de koppositie. Verstappen volgt achter Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton op de vierde plaats. Hij is wel sneller dan Valtteri Bottas en Sebastian Vettel. Daarachter zijn het de McLarens en Renaults die de toptien completeren. Jolyon Palmer zorgt ervoor dat de sessie eindigt met een rode vlag, een uitstapje over de kerbs levert hem een kapotte voorvleugel en lekke band op.