Nico Rosberg heeft in de eerste vrijdagtraining op Suzuka de snelste tijd neergezet. De Mercedes-coureur was 0.215 sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen was zesde.

De eerste training op het Japanse Suzuka begon rustig. Met Sergio Pérez, die met de halo rondreed, bovenaan gedurende de eerste pakweg twintig minuten.

Het eerste echte spektakel werd verzorgd door Fernando Alonso, die zijn McLaren bij het insturen van Spoon en het raken van de apex ineens onder zich weg voelde breken. Alonso spinde achterstevoren de baan af en raakte de bandenstapels. Het betekende de nodige schade aan zijn achtervleugel, maar Alonso, die met Honda’s nieuwste motor reed, kwam daarna wel weer gewoon in actie.

De actie bovenaan de tijdenlijsten was weinig spannend. Kimi Räikkönen en Hamilton stonden kort bovenaan, maar na een klein halfuur nam Rosberg het heft in handen en stond de eerste plaats niet meer af. De Duitser scherpte zijn snelste tijd nog wel aan. Naar 1:32.431, uiteindelijk. De Duitser was daarmee twee tienden sneller dan Hamilton en een seconde rapper dan Ferrari’s Sebastian Vettel, die derde was.

In de andere Ferrari was Räikkönen vierde. De Fin gleed op een gegeven moment nog bijna van de baan, maar wist zijn auto genoeg af te remmen om een echte schuiver te voorkomen. Haas-rijder Romain Grosjean slaagde daar na een uur trainen niet in, bij de tweede Degner-bocht. “De remmen remmen niet”, mopperde hij terwijl hij daar het grind in schoof, al kwam hij er wel weer uit.

In de categorie opvallende radioberichten, spraken Toro Rosso en Daniil Kvyat even daarvoor in code. “Ik heb een probleem met de octopus”, sprak de Rus, die desgevraagd antwoordde wel verder te kunnen: “Het is maar een baby octopus.”

Grote incidenten bleven verder uit, al waren er de nodige coureurs die zich verremden bij de hairpin, halverwege, en de chicane, vlak voor het rechte stuk van start/finish. Force India maande Nico Hülkenberg er toe vooral de tijd te nemen om het aanremmen daar te perfectioneren: “Oefenen, oefenen”, vertelde het hem.

Dat oefening kunst baart, is terug te zien op de tijdenlijsten, waar we Hülkenberg op de zevende plek terugvinden. Een plaatsje achter Verstappen, die dus zesde was. De Nederlander was twee seconden trager dan snelste man Rosberg en kwam ongeveer drie tienden te kort op zijn eigen teamgenoot Daniel Ricciardo, die vijfde was. De Red Bull-coureurs deden echter geen rondjes op zachte banden, hun Mercedes- en Ferrari-collega’s wel.