Nico Rosberg heeft de eerste vrije training op Spa-Francorchamps als snelste afgesloten, voor teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen was zevende.

Eén zwaluw maakt ook op een zonovergoten Spa nog geen zomer, maar voor Nico Rosberg ziet het er goed uit. Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton wacht dit weekend een gridstraf voor een motorwissel, en Mercedes lijkt ook na de zomerstop nog altijd ‘gewoon’ het sterkste team.

Na een half uur trainen, zette Rosberg een 1:48.438 neer en die tijd werd niet meer aangescherpt. Hamilton bleef op iets meer dan zeven tienden hangen, Ferrari’s Kimi Räikkönen op bijna acht. Zijn Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel vond zichzelf op de vijfde plek terug.

Namens Red Bull legde Max Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo beslag op plaats zes, op 1.4 seconde van Rosberg. Verstappen zelf was zevende, op nog geen tiende van Ricciardo. Verstappen reed in totaal 24 ronden. In zijn eerste serieuze run verloor hij zijn auto bijna bij de Fagnes-bocht, maar hij corrigeerde knap.

Minder goed verging het McLaren-coureur Fernando Alonso, al kon de Spanjaard daar zelf weinig aan doen. Door een waterlek diende zijn voor dit weekend flink verbeterde Honda-motor vervangen te worden. Zijn sessie zat er dus na een klein uurtje voortijdig op.

Grote incidenten bleven verder uit. Wat wel in het oog sprong, was het testwerk met de halo. Rosberg, Ricciardo, Force India’s Nico Hülkenberg en Toro Rosso’s Carlos Sainz reden ronden met de beschermende ring om de cockpit van de auto, die coureurs meer hoofdbescherming moet bieden.

Behalve de halo, werden er ook experimentele Pirelli-banden getest. Elke coureur heeft twee setjes gekregen om uit te proberen tijdens de vrijdagtrainingen. Deze prototypebanden zijn ontwikkeld om beter bestand te zijn tegen externe factoren, zoals schade en sneden door kerbstones