Nico Rosberg was in de eerste training op Monza twee tienden sneller dan zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen was derde, Max Verstappen achtste.

Met een verbeterde V6-turbokrachtbron achterin hun Ferrari’s, waren Räikkönen en teamgenoot Sebastian Vettel – voor wat het waard is op de vrijdag – derde en vierde, ruim voor de coureurs van het rivaliserende Red Bull.

Max Verstappen was immers achtste, terwijl zijn Red Bull-collega Daniel Ricciardo slechts tiende was. De achterstand van Verstappen op Räikkönen was bijna een seconde.

Tot zover het goede nieuws voor Ferrari. Het slechte nieuws is dat Mercedes-coureur Nico Rosberg een seconde los was van Räikkönen en tweede man Lewis Hamilton nog altijd acht tienden.

Natuurlijk tellen de tijden nog niet op vrijdag, maar het lijkt er wel op dat Ferrari er bij haar thuisrace – zelfs met update – gewoon weer hard voor moet werken en geen cadeautjes zal krijgen.

Formula One World Championship 2016, Round 14, Italian Grand Prix, Monza, Italy, Friday 2 September 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H.

Vettel was vierde in de eerste sessie voor Ferrari’s thuispubliek.

Motorvermogen
De plekken vijf en zes waren er voor Force India’s Sergio Pérez en Haas-coureur Romain Grosjean, voor Valtteri Bottas op positie zeven. De teams met sterke Mercedes- of Ferrari-motoren, zitten er vooralsnog dus goed bij.

Williams’ Felipe Massa had echter wel enige technische problemen met zijn Mercedes-motor, en later met zijn versnellingsbak. Rosberg had in het begin ook wat probleempjes, maar reed dus wel de snelste tijd.

Echt spectaculaire dingen gebeurden er verder niet, behalve dat Verstappen en Ricciardo allebei een keer te wild en wijd uit de Ascari kwamen en Ricciardo ook nog een keer in de tweede Lesmo-bocht.

Verstappen probeerde begin VT1 overigens de halo uit. Pérez deed dat voor Force India, Button voor McLaren. Verder werden wederom prototype Pirelli’s getest die beter tegen schade door externe factoren moeten kunnen.