Michael Schumacher heeft in Monza het spits afgebeten. Hij was in de eerste training het snelst, voor Jenson Button en Nico Rosberg.

De eerste training in Monza is traditiegetrouw een drukke aangelegenheid. De teams hebben een aeropakket speciaal voor deze hogesnelheidsbaan, en er moet uiteraard getest worden welk effect dit naast de wegligging heeft op de koeling en de versnellingsbakverhoudingen.

Bij sommige auto’s is zelfs de zogenaamde flo-viz te zien, fluorescerende verf die de luchtstroom in beeld moet brengen. Marussia is een van de teams die hun auto’s hebben ondergeknoeid met dit spul. Bij Red Bull wordt iets anders uitgeprobeerd, want Sebastian Vettel komt ronde na ronde op halve kracht over het rechte stuk. In de pitstraat komt hij nu eens op hoge toeren in de eerste versnelling, en dan weer hobbelend in zijn vierde of vijfde versnellings voorbij. Wat voert Red Bull in zijn schild?

Veel nieuwe gezichten ook, in deze training. Een daarvan is uiteraard Jérôme D’ Ambrosio, die bij Lotus instapt voor de geschorste Romain Grosjean. Hij rijdt 29 ronden en is een seconde langzamer dan Kimi Räikkönen. Bij Force India mag Jules Bianchi het weer proberen ten koste van Paul di Resta, terwijl Williams zoals gebruikelijk op vrijdagmorgen de auto van Bruno Senna reserveert voor Valtteri Bottas.

Er is ook een échte nieuwkomer, in de persoon van Ma Qing Hua. De Chinees rijdt zijn allereerste officiële trainingsessie. In zijn eerste vliegende ronde verremt hij zich en ranselt hij de HRT over de (verhoogde) kerbstones van de eerste chicane, maar in de rest van de training rijdt Ma eigenlijk best goed, getuige zijn 26 probleemloze rondjes en een beste tijd die iets minder dan twee seconden toegeeft op die van teamgenoot Pedro de la Rosa.

Voor Fernando Alonso kan de eerste training nog een vervelend staartje krijgen. Hij valt stil aan het eind van het rechte stuk, naar de oorzaak is het nog even gissen. Ook Pastor Maldonado strandt langs de baan: hij valt stil in de eerste Lesmo-bocht.

 

Bekijk hier de volledige uitslag