*

VT1: Verstappen derde in eerste training Engeland

Linda van der Heide

Linda van der Heide

3 juli 2015 11:40

VT1: Verstappen derde in eerste training Engeland
Sutton Images

Terwijl de twee Mercedes-coureurs de eerste vrije training op Silverstone domineren, is het onze landgenoot die opnieuw verrast. Max Verstappen staat lange tijd tweede, maar sluit de sessie uiteindelijk af met een knappe derde tijd.

Na een frisser dagje op donderdag is het tijdens de vrije training weer zonnig op Silverstone. Met een temperatuur van rond de twintig graden is het aangenaam bij aanvang van de sessie, maar ook in Engeland zullen de temperaturen stijgen.  Het enthousiaste publiek wordt op zijn wenken bediend als Will Stevens als eerste coureur de baan op rijdt. De Engelsman kwam in het verleden regelmatig als fan naar Silverstone en geniet van de kans om voor thuispubliek te racen.

Na Stevens volgen Vettel, Palmer, Verstappen, Raikkonen, Massa, Marciello, Merhi, Sainz en Wolff. De laatste kan op veel belangstelling rekenen. Iedereen gunt haar een goede sessie, nadat ze vorig jaar als vroeg in de vrije training met een kapotte wagen langs de baan kwam te staan. Met 19 ronden en een dertiende tijd, is het aanzienlijk beter dan de vorige keer.

Veel interesse is er ook voor de B-spec van Force India.  Ze rijden vanochtend met een vrij spectaculaire nieuwe neus met grote inhammen. Bij de test in Oostenrijk reed het team daar voor het eerst mee. De verwachting is dat beide coureurs er vanmiddag ook mee zullen rijden om zo veel mogelijk data te vergaren.

Waar de Force India’s kilometers maken, heeft McLaren de tegenovergestelde aanpak. Zowel Jenson Button als Fernando Alonso rijden vandaag met een oude motor waardoor ze zo min mogelijk in actie zullen komen.

Problemen voor Rosberg

Na 12 minuten is Rosberg de eerste om een tijd te zetten: 1:38.638. Niet veel later duikt hij daar twee seconden onder, terwijl Hamilton spint bij Stowe. De wereldkampioen gaat wijd op het gras, maar houdt de auto gelukkig onder controle zonder brokken te maken. Het gevaar bij Hamilton is nog maar net geweken als Rosberg de opdracht krijgt te stoppen. “Stop stop stop Nico, no shifting, loss of hydraulic pressure”, krijgt hij over de boordradio te horen.

Nasr is de volgende die spint: in Village corner. Maar ook hij kan zonder problemen verder. Het is de andere Mercedes-coureur die dan de snelste tijd neerzet. Hamilton blijft zijn tijd aanscherpen. Na 30 minuten gaat Hamilton aan de leiding met 1:34.815. Gevolgd door Raikkonen en Rosberg. Max Verstappen staat dan achtste – nipt achter teamgenoot Sainz.

Na een periode van weinig actie is het Max Verstappen die zijn tijd flink verbetert en met een 1.35.661 opschuift naar de tweede plek. Ook teamgenoot Sainz gaat lekker en schuift aan op de derde plek. Raikkonen moet zijn poging zijn tijd te verbeteren tegen het eind van de sessie tijdelijk staken vanwege een problem met de MGU-H. Hij sluit de training af met een vierde tijd.

Mercedes heeft de tijd dat Rosberg wagen in de garage stond nuttig besteed. Zijn versnellingsbak is gewisseld. De Duitser krijgt er geen straf voor omdat het volgens de renstal slechts een ‘vrijdag’ versnellingsbak was. Met nog vijf minuten te gaan, is de Mercedes gereed voor een laatste paar ronden. En hoewel de Duitser klaagt over de radio (“Upshifts are terrible”) verbetert hij zijn tijd en die van Max Verstappen.  Een ronde later gaat ook de tijd van Lewis Hamilton eraan. Rosberg sluit de eerste sessie dus af met een tijd van: 1:35.151 en is daarmee 0.807 seconden sneller dan Hamilton.

Resultaten GP Groot-Brittannië 2015 – 1e Vrije Training

Ga naar alle GP Engeland 2015 uitslagen