Sebastian Vettel heeft de eerste vrijdagtraining van het finaleweekend in Abu Dhabi als snelste afgesloten. De Ferrari-coureur was wereldkampioen Lewis Hamilton en Red Bull-coureur Max Verstappen te snel af.

De Nederlander moest uiteindelijk 0.148 seconde prijsgeven op Vettel, die zijn snelste tijd – een 1:39.006 – na een uur en tien minuten trainen op de klokken zette. Hamilton was 0.028 seconde rapper dan Verstappen en ruim een tiende trager dan Vettel.

Vettel zette zijn snelste tijd neer nadat Hamilton daarvoor enige tijd bovenaan had gestaan. Hamilton had met een 1:39.126 op dat moment een behoorlijke voorsprong op teamgenoot Valtteri Bottas, maar Verstappen nestelde zich dus tussen het Mercedes-duo in en Vettel kwam er nog voor te staan.

Bottas eindigde uiteindelijk als vijfde, met zijn landgenoot Kimi Räikkönen, op 0.512 van zijn Ferrari-teamgenoot Vettel, op plaats vier. Plaats zes was voor Force India-coureur Sergio Pérez. McLarens Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne waren zevende en achtste, voor Felipe Massa (Williams) op P9.

Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo was slechts tiende. De Australiër had het moeilijk tijdens zijn run op ultra softs, de snelste van de drie in Abu Dhabi beschikbare compounds, waarop de gehele top tien hun snelste tijden liet noteren.

Grote incidenten deden zich niet voor, al spinde Renault-coureur Nico Hülkenberg een keer zonder gevolgen en overkwam Antonio Giovinazzi en George Russell hetzelfde. De testcoureurs van Haas en Force India (die Kevin Magnussen en Esteban Ocon vervingen) gingen allebei in sector drie in de fout.

Romain Grosjean ging ook nog een keer in de rondte, eveneens in sector drie. Hij raakte achterwaarts de muur, met hele lichte schade aan zijn achtervleugel tot gevolg. De Fransman kon zijn weg vervolgen en ging na een korte check in de pits ook gewoon met dezelfde vleugel weer op pad.

Mercedes-coureur Bottas reed aan het eind van de sessie vervolgens nog even met de halo op zijn auto rond. De Fin had de nodige tijd in de pits gestaan om de cockpitbescherming te installeren. De halo wordt in 2018 geïntroduceerd en Abu Dhabi is de laatste halo-loze race.