Lewis Hamilton blijft vooralsnog de baas in Austin: nadat hij in de eerste training domineerde, deed de Engelsman dat ook in de tweede. Max Verstappen eindigde op P2.

Hamiltons marge was daarbij behoorlijk: bijna vier tienden. In de eerste training was Hamilton nog bijna zes tienden los van de rest, met een voorsprong van pakwerg zes tienden op Ferrari’s Sebastian Vettel. In VT2 moest Vettel het met een derde plek doen, voor Hamiltons teamgenoot Valtteri Bottas.

De Red Bulls in actie op het Circuit of the Americas.

De vier snelste mannen reden hun snelste tijden op de voor dit weekend in roze uitgevoerde ultra softs. Hamilton ging daarop na een halfuurtje trainen naar buiten. Op dat moment stond Bottas nog eerste, maar Hamilton dook ruim onder zijn tijd heen met een 1:34.668. Hij was daarmee de enige coureur in de 1:34.

Eerder in de sessie was Red Bulls Daniel Ricciardo nog enige tijd de man bovenaan de tijdenlijst, na een run op super softs, terwijl de rest op dat moment vooral op gewone zachte banden bezig was geweest. Uiteindelijk eindigde de Red Bull-coureur echter als vijfde, voor Vettels Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen.

De zevende plek was er voor McLaren-coureur Fernando Alonso. Nadat de teller voor hem in VT1 vanwege een hydraulisch lek al na vier ronden stil bleef staan, zonder tijd, kwam de Spanjaard nu tot 28 ronden. In de andere McLaren was de Vlaming Stoffel Vandoorne vijftiende.

De kaarten waren na de eerste drie kwartier overigens wel geschud, met de teams die zich daarna op long runs concentreerden. Volgens Red Bull was Verstappens pace daarbij op in ieder geval de super softs goed te noemen. Verstappen kwam uiteindelijk tot in totaal dertig rondjes, Hamilton reed er 26, Vettel elf.

Voor Vettel was het sowieso geen probleemloze sessie: de Duitser spinde na zo’n achttien minuten trainen, in de voorlaatste bocht. Hij schoof achterwaarts richting het grind en verpestte zo zijn setje banden. Later in de sessie klaagde hij over een vreemd gevoel aan de voorwielophanging, al ging hij op het eind nog wel naar buiten.

Haas-coureurs Kevin Magnussen en Romain Grosjean spinden overigens ook allebei én lagen nog een keer bijna met elkaar overhoop, maar uiteindelijk liep dat allemaal zonder brokken af. In tegenstelling tot de eerste training was VT2 geheel droog, met een lekker zonnetje.