*

VT2: Hamilton naar P1, Verstappen twaalfde

Daan de Geus

Daan de Geus

29 april 2016 14:47

VT2: Hamilton naar P1, Verstappen twaalfde
Racepictures

Lewis Hamilton heeft in de tweede vrije training op het Sochi Autodrom de snelste tijd geklokt. De Nederlander Max Verstappen was twaalfde in Rusland.

De tweede vrijdagtraining begon met snelle tijden van Mercedes-uitdager Sebastian Vettel in zijn Ferrari. Hij opende met een 1:39.326, welke hij vervolgens met vier tienden aanscherpte. Na een kwartiertje counterde Hamilton, met een verschil van meer dan zes tienden.

Vettel greep daarna de kans aan om terug te slaan, op een setje supersofts, nadat de eerste snelle tijden op de normale zachte banden werden gereden. Het nog zachtere en snellere schoeisel bracht Vettel terug op P1, maar een opvolgende vliegende ronde zat er niet in: na krap een halfuur trainen viel Vettel ineens stil, vlak voor start/finish.

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Friday 29 April 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari.

Huiswerk voor Vettel en Ferrari na een door een elektronisch probleem verstoorde training.

Een elektronisch probleem was de reden voor het stilvallen van Vettel. Zijn auto werd nog wel teruggebracht naar de pits, maar Vettel stapte niet meer in. Hij bracht de rest van de sessie door met het maken van aantekeningen en praten – en zelfs nog wat lachen – met de monteurs en Ferrari-testrijder Marc Gené.

Hamilton ging ondertussen vrolijk door en reed een 1:37.583, waarmee hij zes tienden los was van Vettel. Hamiltons teamgenoot Nico Rosberg, de kampioenschapsleider die in VT1 nog de snelste man op de baan was, moest het met een derde tijd doen na een afgebroken run op de supersofts, op acht tienden van Hamilton.

Verstappen
Max Verstappen eindigde de tweede training als twaalfde, één plekje en nog geen halve tiende achter zijn Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz. Verstappen kwam tot dertig ronden, maar stond halverwege de sessie wel vrij lang in de pits. Op het eind deed hij nog een run op nieuwe supersofts, maar dat leverde geen verbetering op.

Voor de Toro Rosso’s, in de toptien, staan de Red Bulls, het Williams-duo en de McLaren-coureurs, in door elkaar gehusselde volgorde. Het Force India-tweetal van Nico Hülkenberg en Sergio Pérez volgt na Sainz en Verstappen, met Renaults Kevin Magnussen daar achter op P15, voor Haas-coureurs Romain Grosjean en Esteban Gutiérrez.

Hülkenberg en Magnussen kwamen in VT2 voor de eerste keer dit raceweekend in actie, nadat ze hun auto in de eerste training nog aan de testcoureurs van hun teams moesten afstaan.

Net als in VT1 waren er ook in de middagtraining de nodige spins te zien – waaronder van Hamilton, Pascal Wehrlein en Rio Haryanto – en uitjes naast de baan van een groot aantal coureurs. Dit bleef allemaal zonder gevolgen.

De enige coureur die nog duidelijk tegen problemen aanliep, maar dan van technische aard, was Wehrlein. Zijn Manor hield er mee op toen de tijd er al op zat.

Resultaten GP Rusland 2016 – 2e Vrije Training

Ga naar alle GP Rusland 2016 uitslagen