*

VT3: Ferrari blijft hét te kloppen team

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

1 jaar geleden

VT3: Ferrari blijft hét te kloppen team
Racepictures

Ferrari heeft de goede vorm van de vrijdag mee weten te nemen naar de zaterdag. Op het Sochi Autodrom was Sebastian Vettel in de de derde vrije training opnieuw de snelste. De complete top vijf was gelijk aan die van de tweede vrije training, hetgeen betekent dat Max Verstappen wederom beslag legde op de vijfde plaats.

Het is pas na een klein kwartier dat de sessie goed en wel op gang komt. Het zijn dan de beide Red Bull-coureurs die zich bovenaan te tijdentabel melden, maar de gisteren al zo dominante Ferrari’s laten minuten later zien dat ze ook vandaag weer een maatje te groot zijn voor in ieder geval de Red Bulls. Ze duiken tezamen bijna twee seconden onder de tijden van Verstappen en Ricciardo.

Van Mercedes, het team dat na een tegenvallende vrijdag in de achtervolging moet, is het Valtteri Bottas die als eerste de aanval opent op de Ferrari’s. De Fin noteert de tweede tijd, maar moet seconden later toezien hoe Vettel een gat trekt van bijna 0.7 seconden naar zijn teamgenoot en de nummer twee van dat moment, Kimi Räikkönen.

Zo gaan de verschuivingen aan kop van het veld nog lange tijd door, waarbij de Ferrari- en Mercedes-coureurs nauwelijks voor elkaar onder doen. Na een halfuur trainen is het Lewis Hamilton die P1 bezet, gevolgd door Vettel, Bottas en Räikkönen.

Achter de gebruikelijk top zes is het Williams dat zowel met Lance Stroll als Felipe Massa aansluit. De Engelse formatie kon de laatste jaren op de Russische omloop meestrijden om de eerste twee startrijen, maar dat lijkt er dit jaar niet in te zitten. Al moest dat destijds ook vooral van Bottas komen, die in het heden samen met Hamilton moet toezien hoe Ferrari toch weer een gaatje weet te trekken.

Vettel blijft net als in de tweede vrije training zijn teamgenoot in het restant van de training voor. Achter de Mercedessen op de plaatsen drie en vier volgt het Red Bull-duo, waarbij Daniel Ricciardo een rommelige slotfase kent. De camera’s vangen de RB13 van Ricciardo waar het ene moment totaal geen gang meer in zit, maar momenten later de snelheid weer te pakken heeft.

Pechvogel van de sessie heet Jolyon Palmer. De Engelsman in Franse dienst weet door aanhoudende problemen met de aandrijving geen tijd weet te zetten. De gebruikelijke pechvogels van McLaren werken een relatief productieve, maar alsnog weinig indrukwekkende sessie af. Alonso en Vandoorne leggen respectievelijk beslag op de veertiende en zeventiende plaats.