Ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten kan niemand tippen aan het tempo van Lewis Hamilton. Sebastian Vettel zit er met een nieuw chassis echter wel een stuk beter bij.

Het is debutant Brendon Hartley (15e) die op het Circuit of the Americas als eerste een tijd op de klokken zet. De sloffen die hij eronder heeft liggen, de softs, geven echter aan dat hij niet op snelle tijden jaagt. Het maakt dat nieuwbakken Renault-coureur Carlos Sainz (8e) enkele ogenblikken later met vier seconden onder de tijd van de Nieuw-Zeelander duikt.

Sainz blijft de tijdenlijst aanvoeren tot het moment dat de coureurs van ‘de grote drie’ getimede runs rijden. In eerste instantie is het Kimi Räikkönen die zijn concullega’s te snel af is, waaronder ook Sebastian Vettel die na zijn rommelige vrijdag over een nieuw chassis beschikt. Daarin weet hij zich uiteindelijk tot voorbij zijn teamgenoot te werken, maar Lewis Hamilton blijft in zijn Mercedes buiten bereik.

Achter het rivaliserende tweetal zijn het de beiden Finse stalgenoten die beslag leggen op de plaatsen drie en vier, waarbij het verschil tussen Hamilton en Bottas aanzienlijk kleiner is dan na de tweede vrije training een dag eerder: 0.214 seconde.

Max Verstappen moet na de vierde en tweede tijd op de vrijdag genoegen nemen met de vijfde tijd en een onschuldig uitstapje naast de baan op zaterdagmorgen. Daarmee blijft hij teamgenoot Daniel Ricciaro (P9) ruim voor.

De sessie werd eenmalig ‘onderbroken’ door een spin van Romain Grosjean (19), wiens gevloek over wéér een rijdersfout de virtual safety car inluidde.