*

VT3: Hamilton snelste, Verstappen tweede en verschil top drie minimaal

Laurens Stade

Laurens Stade

3 augustus 2019 13:04

VT3: Hamilton snelste, Verstappen tweede en verschil top drie minimaal

Lewis Hamilton sloot de derde vrije training af als snelste, met een baanrecord van 1:16.084. De training begon tien minuten later dan gepland, omdat het circuit nog schoongemaakt moest worden na een motorplof in de Formule 2-race. Het verschil tussen de top drie teams was minimaal, wat veelbelovend is voor de kwalificatie.

In de Formule 2-race was het Ralph Boschung die in de slotfase met een kapotte motor zat. Hij liet daarbij een enorme rookpluim achter, evenals een flink oliespoor waardoor de baan schoongemaakt moest worden. Door het strakke schema besloot de raceleiding om de sessie gewoon te eindigden op de geplande tijd van 13.00 uur. De coureurs hadden dus vijftig, in plaats van de gebruikelijke zestig minuten de tijd.

Na het oponthoud kozen veel coureurs ervoor om de baan te verkennen. Giovinazzi meldde dat het ‘heel glibberig’ was in bocht vier, waar het poeder lag om het oliespoor weg te werken. Het spoor verdween echter niet snel en dus hadden de coureurs er gedurende de hele sessie last van.

(Tekst loopt door onder de foto)

Er werd hard gewerkt om de baan zo snel mogelijk gereed te krijgen voor de training, raceleider Michael Masi inspecteerde de baan. Foto: Motorsport Images

Verschil aan top minimaal
Verstappen pakte met een 1:16.097 een snelle tijd, maar net niet snel genoeg voor de snelste. De verschillen aan de top waren dan ook zeer klein: tussen Hamilton op de eerste plaats en Leclerc op de vijfde plaats zaten slechts drie tienden. Gasly eindigde op de zesde plaats op ruim een halve seconde van zijn teamgenoot.

Vettel was niet tevreden over de afstelling van de auto. ”Het lijkt wel een andere auto”, meldde hij over de boordradio. Hij wist desondanks een snellere tijd neer te zetten dan zijn teamgenoot.

In de slotfase zetten de topteams nog eens aan voor snelle rondes alsof het al de kwalificatie was. Hamilton pakte nog net de snelste ronde af van Verstappen met een zeer klein verschil van dertien duizendsten. Lando Norris pakte de zevende tijd en zat binnen de seconde van Hamilton, en deed dat als enige van de teams buiten de top drie.

(Uitslag training onder de foto)

Het poeder om het oliespoor weg te werken leverde mooie en unieke plaatjes op. Foto: Motorsport Images