Lewis Hamilton is de snelste coureur in de derde vrije training voor de Grand Prix van Engeland. Hij blijft Sebastian Vettel en Valtteri Bottas nipt voor. Het laatste kwartier kunnen er door regenval geen snelle tijden meer worden genoteerd.

Hamilton zwaait nog even rustig naar zijn thuispubliek wanneer hij de pits verlaat. Als hij de snelheid opvoert, kan een vogeltje nog maar net op tijd vluchten voor de aanstormende Mercedes. Valtteri Bottas gaat de confrontatie met zijn teamgenoot niet uit de weg en duikt anderhalve tiende onder Hamiltons tijd.

De Ferrari’s moeten een halve seconde toegeven, met Kimi Räikkönen voor Sebastian Vettel, die voor een fraaie vonkenregen zorgt in de snelle bochtencombinatie Maggotts-Becketts-Chapel. Räikkönen merkt ondertussen waterdruppels op, maar de regen zet nog niet door. Het is wel behoorlijk fris in Silverstone.

Hamilton verdringt Bottas weer van de eerste plaats, met name dankzij een zeer snelle eerste sector. Eenmaal overgeschakeld van de softs naar de supersofts rijden de Mercedessen nog eens acht tienden van hun tijd af. Vettel kan echter mee in het tempo en nestelt zich tussen Hamilton en Bottas. Räikkönen blijft bijna een seconde achter.

Terwijl Fernando Alonso al dertig strafplaatsen aan zijn broek heeft, lijkt het leed Stoffel Vandoorne bespaaard te blijven. Maar in de slotfase moet hij, met de tiende tijd op zak, toch technische problemen over de boordradio melden. De donkere wolken zijn niet alleen symbolisch, want de voorspelde regen komt dan eindelijk naar beneden.

Er komen dus geen snellere tijden meer in het laatste kwartier van de sessie, zodat Hamilton de training bovenaan eindigt, luttele honderdsten voor Vettel en Bottas. Vandoorne rijdt als eerste nog een rondje op intermediates, vooral om te controleren of het motoreuvel is opgelost. Ook Verstappen is er vroeg bij om het natte circuit te verkennen. Ricciardo glijdt dwars het rechte stuk op, maar blijft schadevrij.