Nico Rosberg was in de derde training voor de Grand Prix van Spanje net sneller dan Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Achter dit drietal eindigde Max Verstappen als vierde.

Waar Rosberg, Hamilton en Vettel binnen anderhalve tiende van elkaar eindigden, daar zat Red Bull-rijder Verstappen 0.641 seconde achter snelste man Nico Rosberg.

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Friday 13 May 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12.

Verstappen trainde zich naar de vierde tijd.

Verstappen kwam in de slottraining relatief laat de baan op. Pas na 28 minuten stuurde hij zijn Red Bull RB12 de pits uit. De Nederlander reed om te beginnen een zesde tijd en verbeterde zich daarna naar P5.

Zo halverwege de sessie stond Rosberg ook al bovenaan, met een 1:23.078. Die tijd bleef ook staan, ondanks latere pogingen van zijn eigen Mercedes-teamgenoot Hamilton en Ferrari’s Vettel en Kimi Räikkönen eronder te duiken.

Vettel deed dat vlak voor het eind ook in de eerste twee sectoren, maar niet in de derde. De Ferrari-coureur eindigde zodoende op 0.147 van Rosberg, met diens teamgenoot Hamilton er nog tussen, op 0.126 van Rosberg.

Hamilton kwam binnen twee tienden te staan door een late run op de softs, waarmee hij de marge terugbracht van vier tienden, nadat zijn vliegende ronde eerder in de sessie wat rommelig was geweest.

Rosberg zelf scherpte zijn tijd op het eind niet meer aan. Een motorprobleem – de Mercedes-V6 sprong in ‘veilige modus’ bij het verlaten van de pits – voorkwam dat, ook al kon Rosberg later nog wel naar buiten.

Achter de top drie en Verstappen, was Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo vijfde. Räikkönen sloot VT3 als zesde af, nadat hij tijdens zijn vliegende ronde last had van verkeer.

Haas-coureur Romain Grosjean had dat ook en werd zelfs bijna door een Renault van de baan geduwd, al ging het net goed. Verder deden zich geen noemenswaardige incidenten voor.