Nico Rosberg heeft enkele uren voor het begin van de kwalificatie laten zien dat Lewis Hamilton zich nog niet rijk hoeft te rekenen. De Duitser sloot de derde vrije training als snelste af. Max Verstappen reed de vijfde tijd.

Waar het gisteren mooi en vooral erg warm weer was, ligt het Autódromo José Carlos Pace er op zaterdagochtend mistroostig bij. De voorspelde regen valt lichtjes en zorgt voor een rustig begin van de derde vrije training. Er worden wel wat verkenningsronden gereden op de full wets, maar daar is de baan bij lange na niet nat genoeg voor.

Lewis Hamilton roept over de boordradio zelfs dat het droog genoeg is voor de slicks en ogenblikken later is hij dan ook de eerste die op de zachte Pirelli’s het asfalt opzoekt. Twee uitstapjes in bocht vier geven aan dat omstandigheden verraderlijk blijven, maar hij zet wel als eerste een tijd op de klokken. Het Williams-duo volgt zijn voorbeeld en verwijst hem terug naar P3. De eerste runs van Massa en Bottas worden overigens onderbroken door een gele vlag op het moment dat er in bocht één een paraplu de baan op waait.

Als na een halfuur de meeste coureurs een tijd hebben gezet, voeren Ferrari’s Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel het veld aan, gevolgd door beide Red Bull-rijders, die als enige voor de wat hardere medium-Pirelli’s opteren. De Mercedes-coureurs doen het na die eerste, nog ietwat vochtige run, rustig aan met long runs op de zachtste compound. Daardoor blijven ze lang in de achterhoede hangen.

Dat verandert met nog een kwartier te gaan. Nico Rosberg rijdt de snelste tijd, kort nadat ook zowel Daniel Ricciardo als Max Verstappen even P1 in handen hadden. Lewis Hamilton sluit op een krappe tiende van een seconde aan achter de titelfavoriet. Terwijl Rosberg het verder voor gezien houdt, stampt Hamilton nog even door. Het gaatje naar zijn teamgenoot blijft echter bestaan.

Mercedes sluit de derde training dus net zoals de tweede vrije training met twee auto’s aan de kop van het veld af, met dat verschil dat voor het eerst dit weekend Nico Rosberg de snelste is. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen verwijzen in de slotminuten de Red Bulls nog terug naar de vijfde en zesde plaats.

Verdere incidenten deden zich na het paraplu-incident nauwelijks voor, afgezien van een spin van Romain Grosjean. Marcus Ericsson reed namens Sauber helemaal geen tijd, omdat zijn bolide met problemen binnen bleef staan.