Nico Rosberg heeft ook de derde vrije training in Abu Dhabi als eerste afgesloten, voor Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Max Verstappen eindigde als veertiende.

Het is tijdens de derde training niet zo heet als aanvankelijk gedacht, waardoor de sessie qua omstandigheden meer representatief is voor de kwalificatie en race, die op een later tijdstip (17:00 lokale tijd) beginnen, als het begint te schemeren en een stuk koeler is.

VT3 begint met Vettel en zijn Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen die al vroeg de baan op gaan om serieuze rondjes neer te zetten, terwijl Mercedes-coureurs Rosberg en Hamilton het bij wat installatierondjes houden. Räikkönen staat daardoor in het begin bovenaan.

Na een minuut of twintig gaan Rosberg en Hamilton echter serieus aan het werk. Hamilton gaat daarbij naar P1, met een 1:43.078, waarmee hij 0.136 seconde sneller is dan Räikkönen. Op dat moment wordt nog op de softs gereden, wat dit weekend de hardste bandencompound is.

Na een halfuur hebben alleen McLaren-coureur Jenson Button en Red Bulls Daniil Kvyat nog geen tijd neergezet. Button doet dat vervolgens wel, maar Kvyat blijft nog even aan de kant vanwege ‘een elektrisch probleem met de motor’. De Rus rijdt uiteindelijk alleen twee installatierondjes.

In het laatste kwartier is het tijd voor kwalificatiesimulaties, op de super-soft banden. Rosberg bijt het spit af, met een 1:42.196, die hij later aanscherpt naar een 1:41.856. Hij is daarmee 0.281 seconde sneller dan teamgenoot Hamilton en meer dan drie tienden sneller dan Vettel.

Voor Hamilton is het overigens geen probleemloze sessie. Hij spint een keer bij het uitkomen van de chicane bestaande uit bocht vijf en zes, terwijl hij tijdens zijn kwalificatie-run tot twee keer toe een snel rondje moet afbreken.

Hamilton wordt ook nog een keer gehinderd door Rosberg. De Brit stoort zich eraan, ook al lijkt het er op TV op alsof het ‘maar’ een opwarmrondje is. Achter het Mercedes-duo en Vettel is de vierde plek voor Force India’s Sergio Pérez, die er vrijdag in VT2 ook al goed bij zat op P3.

Räikkönen is vijfde voor Ferrari, voor Daniel Ricciardo voor Red Bull en Nico Hülkenberg, die zo de goede vorm van Force India onderstreept. De plekken acht en negen zijn er voor de Williams-rijders, voor Toro Rosso’s Carlos Sainz.

Sainz sluit zo voor de eerste keer dit weekend een training af voor Verstappen. Max Verstappen klaagt in het begin over een gebrek aan grip aan de achterkant van de auto en eindigt uiteindelijk op de veertiende plek, bijna twee tellen achter Rosberg en vier tienden achter Sainz.