Het weekend van Max Verstappen laat een stijgende lijn zien. In de derde vrije training noteert hij enigszins verrassend de snelste tijd, vlak voor Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton.

Na de gebruikelijk installatieronden zijn het de beide Manor-coureurs die de eerste tijden noteren. Maar het is pas na een klein kwartier dat er een serieuze tijd op de klokken gebracht wordt. Rosberg en Hamilton wisselen elkaar af aan kop van het veld, waarbij Hamilton als eerste onder snelste tijd van de vrijdag duikt.

In de eerste twintig minuten zijn het de Toro Rosso’s en Force India’s die aansluiten achter de Mercedessen, aangezien de eerste serieuze runs van de Ferrari’s en Red Bulls lang op zich laten wachten. Vettel weet zich na dik 25 minuten echter tussen de Mercedessen te rijden, evenals Verstappen en Ricciardo die allebei op enig moment de tweede plaats overnemen. Ricciardo wordt daarbij geholpen door enkele concrete tips over waar Verstappen tijd wint ten opzichte van zijn teamgenoot.

Nico Rosberg krijgt ondertussen te horen dat hij drie getimede ronden moet rijden, zonder daarbij gehinderd te worden door verkeer. Dat blijkt al gauw nagenoeg onmogelijk op de korte omloop waar coureurs er voor kiezen om niet één, maar twee rustige opwarmronden te rijden. Dat gegeven kan overigens nog voor de nodige frustraties gaan zorgen in de kwalificatie.

Met nog tien minuten te gaan kunnen alle tijden die gereden zijn op zachte banden van het scorebord worden geveegd, omdat onder de meeste auto’s de superzachte banden worden gelegd voor de kwalificatiesimulaties. Felipe Massa springt daarmee naar P4, met een winst van zo’n zes tienden ten opzichte van zijn tijd op de softs.

Met een iets groter tijdverschil is Max Verstappen op de supersofts de eerste die de Mercedes van Hamilton van P1 verdringt, waarna ook Ricciardo Hamilton passeert. De Engelsman is zelf vooral druk met klagen over het verkeer. De tegenaanval komt er uiteindelijk wel, maar Hamilton moet een krappe tiende toegeven op de tijd van Verstappen. Teamgnoot Nico Rosberg blijft op zijn beurt steken op P4.