Nadat Mercedes op vrijdag het heft in handen had, heeft Ferrari in de slottraining op zaterdag de koppositie overgenomen. Sebastian Vettel was het snelst.

De 1:23.380 waarmee Vettel de derde vrije training afsloot, was daarbij sneller dan zijn eigen 1:23.529 uit 2011, wat als de snelste kwalificatietijd in Melbourne in de recordboeken staat.

Vettel reed zijn snelste tijd na 38 minuten en pakte er de koppositie mee af van teamgenoot Kimi Räikkönen, die uiteindelijk als vierde eindigde op zes tienden.

Räikkönen stond in het begin overigens nog een tijdje geparkeerd, nadat hij doorschoot vanwege een vermoedelijke lekke band, maar hij kon zijn motor op eigen kracht herstarten en terug naar de pits.

De Ferrari’s maakten ondertussen de hele training lang de dienst uit, al hadden zij al vroeg rondetijden op de snelste en zachtste Pirelli’s – de ultra softs – neergezet, terwijl Mercedes nog op super softs reed.

Lewis Hamilton was daarbij halverwege de sessie een paar honderdsten sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas. De twee eindigden in omgekeerde volgorde, met Bottas voor Hamilton.

Groot was het verschil niet tussen de Fin en de Brit: 0.011 seconde. Bottas was op zijn beurt 0.479 seconde langzamer dan Vettel, na een latere run op ultra softs van de Mercedes-rijders.

Red Bull moest het met Daniel Ricciardo en Max Verstappen doen met de plekken zes en twaalf. Ricciardo reed daarbij nog op de ultrazachte banden, Verstappen kwam daar niet aan toe.

Dat laatste kwam onder meer omdat de sessie tot een voortijdig einde kwam. Dit na een crash van Williams-rookie Lance Stroll, waarmee de rode vlag tien minuten voor het eind uit ging.

Stroll verloor de controle over zijn FW40 bij het uitkomen van bocht tien en slaagde er niet in de glijpartij op te vangen, waarna hij met de rechter achterkant de muur raakte.

Vlak voor de crash van Stroll, sprong Renaults Nico Hülkenberg naar de vijfde plek, voor Ricciardo, Romain Grosjean van Haas en het Toro Rosso-duo. Haas’ Kevin Magnussen maakte de toptien vol.

McLarens Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne waren veertiende en vijftiende. Bij Sauber vervangt Antonio Giovinazzi Pascal Wehrlein dit weekend. Hij was met zeventien ronden het meest productief.