Nico Rosberg had het vrijdag goed voor elkaar, maar is de zaterdag met een klap begonnen. Ferrari was ondertussen het snelst in VT3 op de Red Bull Ring.

Formula One World Championship 2016, Round 9, Austrian Grand Prix, Spielberg, Austria, Saturday 2 July 2016 - Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid after he crashed in the second practice session.

Rosberg stapte zonder kleerscheuren uit. Foto: Racepictures.

Na een minuutje of veertig trainen staat Rosberg ineens in de vangrail na bocht twee, met flink wat schade. Rosberg zelf stapt gelukkig ongedeerd uit. Formule 1-verslaggever Adam Cooper weet te melden dat de klapper veroorzaakt is door een gebroken wielophanging linksachter.

Of Rosberg zijn ophanging heeft gebroken op een gewone kerbstone, een hogere kerbstone – zoals Max Verstappen vrijdag – of dat er een aandere aanleiding is, is nog niet duidelijk. Mercedes gaat het onderzoeken, terwijl het ondertussen ook snel Rosbergs W07 Hybrid moet oplappen voor de kwalificatie. Daarvoor krijgt hij een gridstraf van vijf plekken aan zijn broek, omdat een versnellingsbakwissel nodig is.

Verstappen
In de andere Mercedes is Lewis Hamilton derde, op twee tienden achter snelste man Sebastian Vettel. Die stuurt zijn Ferrari in 1:07.098 rond de Red Bull Ring, waarop Red Bull het met de plekken vier en vijf moet doen voor – in die volgorde – Daniel Ricciardo en Max Verstappen.

Formula One World Championship 2016, Round 9, Austrian Grand Prix, Spielberg, Austria, Friday 1 July 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12.

Verstappen was vijfde. Foto: Racepictures.

De achterstand van Ricciardo op Vettel is een halve seconde, terwijl Verstappen iets meer dan een tiende achter zijn eigen teamgenoot zit. De gehele topvijf rijdt hun snelste rondje op een setje ultra softs, waarbij die van Vettel, Kimi Räikkönen – die tweede is – en Ricciardo en Verstappen nieuw zijn. Hamiltons setje is gebruikt.

Achter de top vijf staan de twee Williamsen, Force India-coureurs Nico Hülkenberg, de McLarens en Force India’s Sergio Pérez. De ongelukkige Rosberg is 22ste en laatste.

Rosberg is overigens niet de enige coureur met problemen: Fernando Alonso verliest een onderdeel van zijn McLaren op de kerbs, Valtteri Bottas spint wild in de laatste bocht, Hamilton worstelt in het begin met zijn achterbanden en Ricciardo blokkeert zijn rechter voorwiel een paar keer fors.