Sauber-coureur Sergio Pérez en GP2-rijder Jules Bianchi hebben afgelopen woensdag tot hun eigen vreugde met een Ferrari-bolide uit 2009 op het circuit van Fiorano, nabij Maranello, mogen testen. Bianchi was daarbij iets sneller, maar reed ook meer ronden.

Pérez en Bianchi maken allebei deel uit van de Ferrari Driver Academy en werkten de test in het kader van dat ontwikkelingsprogramma af. Aangezien er met de auto uit 2009, de F60, gereden werd, viel de testsessie niet onder het huidige testverbod in de Formule 1.

Bianchi – die behalve GP2-coureur ook al derde rijder is bij Ferrari – bleef Pérez nipt voor: met een tijd van 1:00.213 was hij iets meer dan vier tienden sneller dan de Sauber-coureur. Bianchi kreeg echter wel zeventig ronden de tijd om die snelste tijd te klokken, terwijl Pérez het met 46 ronden moest doen.

Zowel Pérez als Bianchi liet na afloop weten dat de test zeer nuttig was, terwijl het voor Pérez – die voor het eerst in een Ferrari reed – ook wat speciaals had: “Dit was een bijzondere dag voor me en ik wil Ferrari bedanken dat ik deze kans heb gekregen”, zegt hij.

“Het was een droom van me om in een Formule 1-bolide van Ferrari te rijden en dit is bovendien een belangrijke stap voor mijn carrière”, vervolgt de Mexicaan, die ook volgend jaar weer voor Sauber zal rijden en dus alleen voor de lange termijn aan een toekomst bij Ferrari denkt: “Ik kan mooie dingen bereiken bij Sauber en dat is waar ik me nu volledig op richt.”

“Wat de toekomst gaat brengen is niet te voorspellen, maar het is wel mijn droom om wereldkampioen te worden en het zou leuk zijn als ik dat in dienst van een team als Ferrari zou kunnen bereiken”, erkent Pérez.

Het hoofd van de Ferrari Driver Academy, Luca Baldisserri, is lovend over Pérez. “Sergio heeft indruk gemaakt door gelijk snel en agressief te zijn en zich vlot aan te auto aan te passen. Hij is duidelijk erg volwassen voor zijn leeftijd en heeft veel meer kennis in huis dan je zou verwachten van iemand die nog zo jong en onervaren is.”

Ook de andere jongeling, Bianchi, is dankbaar dat hij de kans heeft gekregen weer eens in een Formule 1-auto te rijden. “We hebben veel rondjes kunnen rijden en dit was dus weer een nuttige ervaring voor me”, vertelt de Fransman.

“Al deze ronden brengen me dichterbij de toekomst die ik in de Formule 1 hoop te hebben”, stelt de nummer drie uit het GP2-kampioenschap, die reeds uitkijkt naar het eind van het Formule 1-seizoen, omdat hij dan weer aan de Young Driver Test in Abu Dhabi mag meedoen voor Ferrari: “Ik heb er zin in en ben vooral benieuwd naar het verschil tussen de auto uit 2009 en de nieuwe bolide.”