*

Wat kun jij als racefan kijken om de kerstdagen door te komen?

Daan de Geus

Daan de Geus

24 december 2018 14:30

Wat kun jij als racefan kijken om de kerstdagen door te komen?
Sutton Images

Natuurlijk, de meeste kerstfilms zijn klassiekers die je prima nog een keer (of twintig) kan kijken. Maar ben je tussen Home Alone I en II of The Grinch en A Christmas Prince even aan wat anders toe, dan zijn dit een aantal suggesties om ook tijdens de feestdagen aan je autosport-fix te komen.

Met nog meer dan tachtig dagen op de teller voor de eerste Grand Prix van 2019, moet je toch al snel terug naar het verleden voor wat echte race-actie. Via het officiële Formule 1 YouTube-kanaal kun je met deze playlist per race de highlights van heel 2018 terugkijken, of je duikt ‘de kluis’ in voor wat Formule 1-historie.

Delen doen we hier om logische redenen niet, maar wie goed zoekt, kan ook wel hele Grands Prix terugvinden op YouTube. Op Ziggo Sport worden trouwens ook races uit 2018 herhaald, maar dan moet je de gids erbij pakken. Voor Ziggo XL-abonnees is de documentaire Dirty Driving: Thundercars of Indiana ook een aanrader.

In de Amerikaanse Indycars doen ze minder moeilijk over archiefbeeld en behalve alle races van 2018 vind je daar ook een hoop klassiekers. Als we er een paar mogen aanraden:

De 1996 Indy GP op Laguna Seca, inclusief wat nog steeds ‘the pass’ wordt genoemd:

Of deze zeer memorabele race uit 2013 in Brazilië:

En als je weet in welk jaar Arie Luyendyk zijn eerste en tweede ‘500’ won, dan zijn die ook wel te vinden…

Voor een andere tak van autosport: vroeger waren de Kart Masters in het Franse Bercy vaste prik, met vaak veel Formule 1-coureurs aan de start. Zie hier de volledige editie van 1997 met onder meer Jacques Villeneuve, Mika Salo en (toen nog gewoon karter in plaats van Formule 1-coureur) Jenson Button.

… of de editie van 1993, in twee delen, met onder meer Ayrton Senna, Alain Prost en Damon Hill.

En deel twee:

Ga je liever voor verdieping, dan is een documentaire wellicht iets. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze over dertig jaar DTM van Mercedes, dat er na afloop van seizoen 2018 mee is gestopt?

En om in Duitse sferen te blijven, wat dacht je van deze blik achter de schermen met Chris Harris (bekend van zijn eigen video’s en Top Gear) tijdens zijn deelname aan de 24 Uur van de Nürburgring in 2015.

Qua documentaires kun je uiteraard ook bij de (betaalde) streamingdiensten terecht en met zowel Senna als Williams – de eerste over de gelijknamige legendarische coureur, de tweede over het gelijknamige iconische team – kun je een flink deel van een kerstdag weg-bingen.

Voor wie liever voor fictie gaat, staat op Netflix een groot deel van de The Fast & The Furious-collectie, de verfilming van de game Need for Speed en – voor kinderen, of de hele familie – Cars 3.

Heb je toevallig Amazon, dan heb je waarschijnlijk de documentaire Grand Prix Driver al gezien. Zo niet, dan is dit inkijkje bij McLaren tijdens de voorbereidingen op 2017 zeer de moeite waard.

Enigszins verstopt op deze dienst vind je ook de zesdelige documentaire Le Mans: Racing is Everything, net als The 24 Hour War over de strijd tussen Ford en Ferrari (op en naast de baan) in de jaren zestig. The Return, over Fords recente terugkeer naar Le Mans is een mooie follow-up.

Tot slot zouden we ons werk niet doen als we je niet op de volgende film zouden wijzen die wellicht niet voor de hele familie geschikt is, maar wel een moderne klassieker: Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby. Die mag eigenlijk op geen enkele filmlijstje ontbreken.