*

Webber: ‘Het werd steeds moeilijker mezelf te motiveren’

Daan de Geus

Daan de Geus

16 september 2013 12:28

Webber: ‘Het werd steeds moeilijker mezelf te motiveren’
Racepictures

Red Bull-coureur Mark Webber heeft in gesprek met F1 Racing verder uitgeweid over zijn beslissing om de Formule 1 na dit seizoen te verlaten en daarbij toegegeven dat het hem de laatste jaren steeds moeilijker valt om zich te motiveren.

Hoewel Webber – die volgend jaar de overstap maakt naar het World Endurance Championship, waarin hij voor Porsche gaat racen – tegenover F1 Racing toegeeft dat hij ‘misschien wel een jaar te vroeg stopt met racen in de Formule 1’, ziet hij aan de andere kant in dat hij op het juiste moment een punt achter zijn tijd in de koningsklasse zet, zo vertelt hij.

“Het valt me al een aantal jaren niet heel makkelijk meer om me te motiveren voor de Formule 1”, bekent de Australiër. “Je moet tot op het bot gemotiveerd zijn voor deze sport, maar naarmate je ouder wordt, merk je toch dat het oproepen van die motivatie je niet meer zo makkelijk afgaat dan wanneer je 24 bent”, geeft de nu 37-jarige coureur aan.

“Ik vind het racen nog steeds leuk en vanuit dat oogpunt vind ik het jammer om te stoppen, maar ik heb met enkele andere topsporters gesproken die voor een soortgelijke keuze hebben gestaan. Een aantal daarvan is te lang doorgegaan, en dat is ook niet wat je wil.”

“Gevoelsmatig stop ik zelf een jaar te vroeg met racen in de Formule 1, maar door de ingrijpende reglementswijzigingen voor 2014 én de kans die Porsche me heeft geboden, is dit voor mij gewoon de beste zet.”

Motivatie
Terugkomend op zijn afnemende motivatie geeft Webber aan dat dit iets is dat de laatste jaren steeds meer naar de voorgrond kwam. “Ik kon me er vroeger nooit iets bij voorstellen als atleten zeiden dat ze zich niet konden motiveren, maar recentelijk zingen er steeds meer vragen in mijn hoofd die er vroeger nooit waren.”

“Met het racen heeft het niets te maken”, beklemtoont Webber. “Waar het vooral om gaat, is dat ik elf maanden per jaar met de Formule 1 bezig ben en het werk nogal een herhalingsoefening is geworden.”

“Zaken zoals het reizen, in hotels verblijven en omgaan met de media. Dat en een aantal kleine dingen – die vaak heel leuk zijn als je pas net komt kijken, – hebben ervoor gezorgd dat ik mezelf steeds meer ben gaan afvragen of ik het nog wel leuk vond. Toen Porsche bij me aanklopte, zag ik dat dan ook als een goede uitweg om dat soort dingen in de toekomst niet meer te hoeven doen.”

Lees meer over

Porsche Red Bull Webber