Red Bull-coureur Mark Webber hoeft er niet op te rekenen in zijn laatste Formule 1-race een overwinning te krijgen als afscheidscadeautje. “Maar dat zou hij ook helemaal niet willen”, meent teambaas Christian Horner.

Webber rijdt komend weekend, na twaalf seizoenen, zijn laatste Formule 1-race. Aangezien Webbers team Red Bull de Formule 1 in de houdgreep heeft, lijkt het logisch te veronderstellen dat het haar kopman Sebastian Vettel – die de laatste acht races op rij heeft gewonnen – in Brazilië even wat terug zal houden zodat Webber de zege kan pakken, maar dat zal niet gebeuren, zegt Horner.

“Het zou geweldig zijn als Mark zijn laatste race weet te winnen – want dat zou een fantastische manier voor hem zijn om afscheid te nemen – maar Sebastian kan het recordaantal zeges op rij nog verbreken, dus we gaan ze gewoon met elkaar laten vechten zonder ons er in te mengen”, verklaart Horner.

“Mark zou sowieso ook geen zege cadeau willen krijgen”, stelt de teambaas, verwijzend naar Webbers beroemde competitieve en onafhankelijke spirit.

Horner benadrukt verder nog dat Red Bull en haar coureurs ‘gewoon tot en met het vallen van de vlag op zondag voluit zullen gaan in Brazilië’, waarbij één van de doelstellingen voor komend weekend is om de momenteel als vijfde geklasseerde Webber – zonder hem dus kunstmatig aan een zege te helpen – naar de derde plek bij de constructeurs te krijgen.

Webber
Webbers slotrace wordt zijn 215e Grand Prix. Van de 214 voorgaande races heeft de Australïer er negen gewonnen, terwijl hij verder nog 32 keer tweede of derde werd. In twaalf jaar tijd verzamelde Webber daarnaast dertien polepositions.

De nu 37-jarige Webber debuteerde in 2002 voor Minardi, waarna hij alvorens in 2007 bij zijn huidige werkgever Red Bull in dienst te treden ook nog uitkwam voor Jaguar (2003 – 2004) en Williams (in 2005 en 2006).

Foto: Webber met Red Bull-teambaas Christian Horner (links) en technisch directeur Adrian Newey.