Volgens Mark Webber staat het hem in principe vrij om op de baan de strijd aan te binden met zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel, al hangt het wel een beetje af van de fase waarin de race zich bevindt.

Webber geeft in gesprek met Autosport ietwat wollige tekst en uitleg over hoe het zit met de teamorders bij Red Bull: “We mogen in de meeste gevallen gewoon tegen elkaar racen, maar in de slotfase van een race kan het een ander verhaal zijn.”

“Het komt sowieso niet vaak voor dat je in de laatste paar ronden op iemand inloopt, en daarom was de situatie in Silverstone ook zo lastig, maar mijn teambaas Christian Horner heeft me verzekerd dat hij dezelfde order zou hebben uitgevaardigd als de rollen omgedraaid waren geweest en Sebastian mij zo op de hielen had gezeten”, verklaart de Australiër verder.

Volgens Webber is het incident inmiddels uitgesproken en is het zowel voor Red Bull en teambaas Horner – alsmede voor hemzelf – geen issue meer: “Het was eigenlijk een vrij kort gesprek. Christian vertelde me hoe hij tot zijn beslissing was gekomen en ik bepleitte mijn kant van het verhaal. Christian en ik dachten allebei dat we het juiste deden: hij vanuit het perspectief van het team, en ik vanuit mijn eigen perspectief.”

Ondanks de verzoening staat Webber echter nog steeds achter zijn beslissing de teamorder te negeren. “Want wat dat betreft is de zaak voor mij onveranderd: Sebastian kende een moeilijke slotfase en ik was aan een aardige stint bezig, dus ik wilde hem passeren.”

“Ik voel me daar niet schuldig over, zeker niet als je in gedachten houdt dat ik de race – door Sebastian te passeren – eventueel nog had kunnen winnen in het onwaarschijnlijke geval dat er iets met Fernando Alonso was gebeurd.”

“Er zijn dus nog wel meer vragen die je aangaande dit soort teamorders kan stellen, maar daar kan ik geen antwoord op geven”, voegt Webber nog toe. “Dat zijn vragen die je – denk ik – beter bij Christian kan neerleggen.”

De ophef om de teamorder heeft na afloop van de race in Silverstone tot veel speculatie in de media geleid, zeker waar het de toekomst van Webber bij het team van Red Bull betreft.

De coureur in kwestie benadrukt echter nogmaals dat er wat hem betreft niets is veranderd door wat zich tijdens de Grote Prijs van Engeland heeft afgespeeld: “Het heeft totaal geen effect gehad op mijn contractonderhandelingen. We zitten al een tijdje met elkaar om de tafel en we praten gewoon verder.”

De huidige nummer twee uit het kampioenschap geeft tenslotte nog aan dat hij hoe dan ook niet van plan is met pensioen te gaan. “Ik hoor nog gewoon thuis in de Formule 1, en niet alleen in de personenauto die ik gebruik om boodschappen te doen. Ik maak me echter niet druk om de onderhandelingen, want ik voel me goed en relaxed en heb het idee dat het team en ik op een hoog niveau presteren.”