Mark Webber denkt dat Red Bull in Monza een behoorlijke mentale tik kan uitdelen aan de concurrentie, mits het team de race aldaar weet te winnen.

Red Bull heeft in het verleden nooit groots gepresteerd op het Italiaanse circuit. In 2008 wist Sebastian Vettel de race weliswaar te winnen voor ‘B-Team’ Toro Rosso, maar het grote Red Bull Racing kwam er nooit verder dan een vierde plaats.

De concurrentie ruikt dan ook bloed, weet Webber, die echter denkt dat zijn team er dit jaar wel eens sterker voor de dag kan komen dan in voorgaande seizoenen het geval was: “Spa was traditioneel gezien namelijk ook altijd een moeilijke race voor ons, maar we hebben er dit jaar een één-twee weten te pakken”, schrijft hij in zijn column voor de BBC. “Door dat goede en overwachte resultaat, komen we nu met andere intenties naar Monza. Normaal gesproken arriveren we er met de hoop de schade beperkt te houden, maar dit keer zetten we hoger in.”

“Als het ons daadwerkelijk lukt om een goed resultaat te behalen, dan levert dat gevoelsmatig dubbele punten op”, vervolgt Webber. “Ferrari en McLaren denken immers dat Monza hét circuit is waarop ze ons kunnen verslaan, dus als wij dat voorkomen en voor ze eindigen, vergroten we onze voorsprong én delen we een gevoelige mentale tik uit aan onze rivalen.”

Wat de titelstrijd betreft duurt het volgens Webber overigens niet lang meer voordat deze definitief voorbij is: “Sebastian heeft door zijn geweldige zegereeks aan het begin van het seizoen een geweldige voorsprong. Ik sta tweede, maar het gat is erg groot en ook voor de rest van de titelkandidaten begint de tijd te dringen, want er zijn straks niet meer genoeg races over om Sebastian nog bij te halen.”

“Waar het de strijd om het kampioenschap aangaat, is dit dan ook niet het meest spannende seizoen ooit. Zeker niet als je het vergelijkt met vorig jaar. De afzonderlijke races zijn allemaal echter wel heel spectaculair geweest, en dat is ook zoals het hoort. We mogen eigenlijk dus niet klagen over 2011.”