*

Weblog: Kop op, Max

Daan de Geus

Daan de Geus

31 augustus 2014 21:20

Weblog: Kop op, Max
Red Bull GEPA Pictures

Hier had eigenlijk een sfeerverslag over VKV City Racing moeten staan. Over de sfeer valt, behalve dat ‘ie er prima in zat, echter weinig te zeggen. Over de schade die Max Verstappen reed en de directe negatieve reacties daarop daarentegen des te meer.

De kranten zullen er morgen wel vol mee staan: Max Verstappen die tijdens zijn ‘eerste’ Formule 1-meters gelijk schade rijdt. ‘Zo vader zo zoon’, wordt ongetwijfeld ergens geroepen, terwijl ik van Knudde een strip uit die categorie verwacht en – zoals een collega scherp aanstipte – in menig huiskamer vast vaders aan hun jonge zoons vertellen dat ‘ook de papa van Max meer schade dan meters reed’.

Al dit soort reacties, en op twitter vallen er al veel te lezen, zijn echter louter opportunisme. Want had ook maar één van deze haters Verstappen met zijn zestien jaar ineens wél Formule 1-klaar gevonden als hij het er op het weinig representatieve Rotterdamse rondje zonder kleerscheuren vanaf had gebracht?

Misschien was Verstappen – die op vrijdag en zaterdag overigens al eerder zonder problemen wat rondreed – wel sneller dan oud-wereldkampioen Kimi Räikkönen in zijn Ferrari, maar dat zullen we nooit weten. Er werden immers geen tijden gemeten, omdat het een demonstratie was. Het ging om het vermaken van het publiek, en dat ging Verstappen geweldig af! Meer dan zelfs bij Räikkönen was er reuring toen Verstappen op de baan was. Dat de Nederlander in zijn enthousiasme misschien iets te ver ging, kan gebeuren. Net zoals het kan gebeuren dat z’n voet van de koppeling slipte, die verkeerd was afgesteld, het asfalt niet genoeg grip gaf, of er net een kuiltje zat.

Het zijn allemaal verklaringen voor een incident dat die naam niet eens mag hebben. Demonstraties gaan wel eens verkeerd. Bij Toro Rosso weten ze dat ook, getuige dat ze reserveronderdelen hadden meegenomen. Die jongens hebben dat heus vaker gezien, net zoals ik ook ervaren coureurs als Pastor Maldonado, Marc Gené en Kamui Kobayashi (flink) schade heb zien rijden tijdens een demo. Toegegeven, geen heel illuster rijtje, maar om nou te zeggen dat zij de Formule 1 niet aankunnen? Dus dat het nu mis ging met een broekie van zestien, zegt niks over zijn capaciteiten of mate van gereedheid.

Dát het fout ging, is vooral balen voor Max zelf, maar aan de andere kant: hij heeft het nu ook maar gehad. Het is een leermoment en iets soortgelijks zal hem niet nogmaals overkomen. En liever nu, dan straks als het ‘om het echie’ gaat. Max stapte na het slippertje bovendien gewoon weer in. Dat kenmerkt hem veel meer. Tegen Max hoef je eigenlijk geen kop op te zeggen, want er zit een goede kop op. Om die criticasters zal hij ook echt niet malen. Of zoals zijn generatie zegt: haters gonna hate.