Hoe blij kun je zijn met een F1 Launch Event? Op het Federation Square in Melbourne werden de coureurs vanochtend één voor één het podium opgeduwd om er twee plichtmatige zinnen uit te spreken over hun hoop en doelen voor het seizoen. Het moest allemaal kort en krachtig, er was een confettikanon, dreunende beats, de coureurs oogden ook wat onwennig in de nieuwe setting maar wat geeft het. Het gaat weer beginnen.

De afgelopen honderd-zoveel dagen sinds de race in Abu Dhabi kropen voorbij. De eerste donkere dagen op de redactie werden nog gevuld met het maken van het jaaroverzicht en de Max Verstappen-special maar dan wordt het al snel stil. Er wordt voorbereid, updates voor de site doorgevoerd, vergaderd, de races worden verdeeld, tickets geboekt en hé, waarom niet nog een vergadering.

Spaarzame oplevingen zijn er bijvoorbeeld als Helmut Marko weer eens iets roept over het droomhuwelijk met Honda (“We hebben een partymode!”) of als de discussie over de Grand Prix van Nederland weer oplaait (Zandvoort: “Wij krijgen hem!”, Assen: “En wij dan?”). Over ongeduld gesproken, laat het snel 31 maart zijn en er een beslissing genomen worden.

(Tekst gaat verder onder foto)

Photo: Peter van Egmond

Je checkt de berichten van de concurrenten en merkt in de loop van januari dat het echt stilligt. Berichten met goede koppen lijken nieuws tot je ziet dat de quotes van de persconferentie in Abu Dhabi afkomstig blijken te zijn. Google eens op ‘Max has been driving very well throughout the year and has shown his consistency and has been up here many, many times with us’. Dit was een antwoord van Lewis Hamilton na de race en de quote bleef de hele winter lang rondzingen. In februari waren er dan eindelijk de presentaties van de nieuwe auto’s gevolgd door de wintertest, verse quotes! Alhoewel, “Het blijft testen en we zien in Melbourne waar we staan”, gaat ook snel vervelen. Maar Melbourne is nu daar.

Dat moet ook een opluchting zijn voor de echte racefan. Die herhalingen bij Ziggo Sport heb je in januari ook wel gezien, de Senna-film is weer eens gekeken en de boardradiobloopers kun je ook wel dromen. Afgelopen vrijdag zagen we zelf hoeveel de F1-volger toeleeft naar een nieuw seizoen. Het theater van het Louwman Museum in Den Haag zat nokkievol voor ons F1 Event ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het blad.

Zo’n 300 mensen hingen 100 minuten lang aan de lippen van Jan Lammers, fotograaf Peter van Egmond en techniekexpert Rob van den Heijkant. Het hoe en wat van wintertesten, de nieuwste ontwikkelingen, de kansen van Red Bull en Max Verstappen, alles passeerde de revue. Ook vertelde Jan Lammers hoe hij tevergeefs Didier Pironi in Monaco van de baan probeerde te rammen. Kijk het geheel hier nog eens rustig terug.

Maar het geouweneel is voorbij, nog twee dagen koffiedik kijken en er is iets zinnigs te zeggen over het komende seizoen. Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar Charles Leclerc, de rust zelve in de orkaan die Scuderia Ferrari heet. De wapenwedloop tussen Mercedes en Ferrari belooft een epische strijd te worden. Zijn we een winter lang bij de neus genomen door Red Bull of zijn ze écht zo goed? En wat te denken van het middenveld, behoort het gedrocht ‘Class B’ tot het verleden? En vooruit, een voorspelling: Lando Norris op het podium dit jaar!