In opperste verbazing heb ik afgelopen zondag kennis genomen van de rij straffen en strafjes die Max Verstappen in de Grand Prix van Abu Dhabi opliep.

Hoe halen ze het in hun hoofd om Max te bestraffen voor zijn inhaalmanoeuvre buitenom op Jenson Button? Button gaf Max daar geen ruimte (en dat is eerder een overtreding om naar te kijken, lijkt me). Wat had Max daar dan anders moeten doen: in lucht oplossen? Het enige alternatief zou zijn het een volgende keer maar op een crash aan te laten komen en dan over en weer met modder te gooien – waarbij de jonge hond het vanzelfsprekend zal verliezen van de oudgediende, hoe aardig die ook is.

Dat overdenkend: lees de commentaren van de ‘gevestigde’ orde (met Fernando Alonso, Kimi Räikkönen en Felipe Massa voorop) van eerder dit jaar nog eens terug ten aanzien van alles wat hún veiligheid lijkt te bedreigen. Dan zie je dat er in de Formule 1 langzamerhand twee coureurskampen zijn ontstaan. Aan de ene kant is er de oude garde, die – kort door de bocht – op zijn gemak is gesteld en boven alles ongeschonden het rijkbetaalde pensioen wil halen. Aan de andere kant is er de nieuwe garde, onder onbetwiste aanvoering van Max, die daar maling aan heeft.

De oorzaak? De veelal gebrekkige rijdiscipline in de opstapklassen. Dat is tegenwoordig niet bepaald de plek waar je leert om netjes te racen. De FIA beseft dat nu ook (beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen) en hen slaat nu dan ook de schrik om het hart. Op zich terecht, als je de beelden van bijvoorbeeld de Formule 3-race op Monza nog eens terugkijkt. En ook vooral als je je realiseert dat die jonge knapen – met nieuwbakken Williams Formule 1-tester Lance Stroll voorop – amper werden bestraft voor hun wandaden. Dat iemand als Gerhard Berger het allemaal ook nog publiekelijk bagatelliseerde, maakte het nog erger. Maar ondertussen nemen die jonge gasten die slechte gewoontes wel mee naar de Formule 1.

Ik denk dat de FIA mensen als Lance Stroll al ziet aankomen en de wedstrijdleiding regelrecht opdracht heeft gegeven om jonge ex-F3-rijders als Max eens even flink af te knijpen. “Hoog tijd voor een corrigerende tik!” Kijk bijvoorbeeld maar eens naar die andere straffen die hij tijdens die race kreeg, en sinds wanneer worden daar strafpunten voor uitgedeeld? Dat is overigens sowieso een belachelijke fenomeen: nitwits die de macht hebben om de beste coureurs ter wereld strafpunten geven… Ik heb dan ook genoten van Max’ commentaar: “Mij indammen? Dat gaat echt niet gebeuren.” Dat denk ik ook niet. De keerzijde is dan weer wel dat de stewards, ook al gezien Max’ jonge leeftijd, de pik op hem zullen blijven houden totdat hij een gearriveerde topper is.

In een andere sport hebben ze een mooie naam voor dit alles: paniekvoetbal.